Bajnok rosék a Rosalián (x)

Talán nem okozunk hanyatt vágódós meglepetést azzal a kijelentésünkkel, hogy sokféle rosé lesz a 10. Rosalia Fesztivál kínálatában. Azt viszont már számos komoly kutatás kimutatta – és talán egybevág mindennapi tapasztalatunkkal is –, hogy a sokból néha nehezebb választani, mint a kevésből, ráadásul hamarabb is adjuk fel az egész döntési folyamatot. Nem vennénk a lelkünkre, ha a Rosalia esetében is így történne, ezért jöjjön egy kis útbaigazítás!


A rosé őrület nem látszik csillapodni, Magyarország pedig világviszonylatban is kiválóan szerepel e téren, amit mi sem bizonyít jobban, mint az elmúlt években a nemzetközi borversenyeken elért megannyi érem.

A magyar termelők rendre kiválóan szerepelnek a „rosé világbajnokságként" emlegetett Le Mondial du Rosén, és más versenyeken is, például a hazai rendezésű, nagy múltú VinAgorán. Kezdjük éppen ezért a fesztiválon elérhető bajnok borokkal!

Idén egy igazán „rosaliás" bor, a Szentpéteri Borpince Néró roséja nyerte el a VinAgora Champion díját, vagyis a rózsaszín kategória legjobbja lett. A bort a fesztiválon a 12-es standon kóstolhatjátok meg, a pince aranyérmes Kékfrankos roséjával együtt. Még egy tuti tipp Szentpéteriéknél: ha kedvesen kéritek, biztos előkerül egy kis Cabernero is, a pince különleges, részben fahordós érlelésű roséja is, ami éppen nemrég hozott el egy aranyérmet a Mondial du Roséról.

És itt még messze nincs vége! A VinAgorán gyöngyöző kategóriában is egy rosé színű bor került ki győztesen, méghozzá a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Anna Rosa gyöngyözőbora, amivel a 69-es standon frissíthetitek fel magatokat. Gálné Dignisz Éva, akit 2013-ban az Év Bortermelőjének is választottak, igazán mestere a műfajnak, szóval ha ott jártok, ki ne hagyjátok Pinot Noir roséját, hiszen ezzel a borral bezsebelte a verseny legjobb magyar pinot noir-jának járó különdíjat!

A Rosalián minden évben sor kerül a Liget Bora választásra, melynek keretében a fesztivál látogatói szavazhatnak kedvenc roséjukra, a helyszínen kóstolt választékból. A nemes versengést már kétszer nyerte meg az egri Varsányi Pincészet, mindkétszer Cabernet Sauvignon Grand Selection borukkal, érdemes lesz tehát vetni egy pillantást az idei évjáratra a 64-es standon. (Persze az a biztos, ha a pillantást rögtön az ízlelés is követi.)

Mielőtt rátérünk a buborékok világára, meg kell említeni még egy különleges rosét, a 10. Rosalia Fesztivál ünnepi borát, melyet a móri Paulus Molnár Borház készített el, és stílusosan a Rosalia nevet kapta a keresztségben. A bort közel 60 hazai termelő tételei közül választotta ki a SPAR Magyarország és a Rosaliat szervező Borkult csapata. A rendezvényen kizárólag a SPAR 34-es számú standján tudjátok megkóstolni.

A Ligetben nem csak rosékkal, hanem pezsgőkkel is köszöntjük a nyarat, így ejtsünk szót most néhány kiemelkedő képviselőjükről! Ha Paulus Molnár Borház, akkor nem csak győztes rosé, hanem érmes pezsgők is. A 33-as standon egy különleges triót ízlelhettek meg tőlük: a VinAgora ezüstérmes Generosa Extra Dry-t, valamint a VinAgora aranyérmes Sauvignon Blanc Extra Dry-t és az Extra Dry cuvée-t.

Akinek pedig az extra dry sem elég száraz, annak javasolunk egy zarándoklatot a 60-as standhoz, ahol egy pohár Garamvári Furmint Brut elfogyasztásával áldozhat a tokaji termőterület szépségének oltárán.

Ezzel a költői képpel zárjuk rövid ízelítőnket, mely – mondanunk se kell – a teljesség igénye nélkül készült. A teljesség elérhető július 2-4. között a Ligetben, a 10. Rosalia Fesztiválon!

A figyelmetekbe ajánljuk