A rosé borok évek óta egyre növekvő népszerűségnek örvendenek. Összegyűjtöttünk a forró nyarak egyik alapvető hűsítőjéből 3+1 érdekességet, amelyek sokszor elő is kerülnek az esti borozások közben
1. Rosé, rozé vagy rose?
A rosék őshazája Franciaország, így, ha nagyon ragaszkodunk a hivatalos formákhoz, mindenképp rosénak kell írnunk ezt a borfajtát. Persze ahány ház, annyi szokás, számtalan esetben előfordul ugyanis, hogy a fenti verziók valamelyike köszön vissza a palackokról.
2. A rózsaszín
A tévhittel ellentétben a rosék színe nem a fehér- és vörösborok vegyítéséből jön létre. A rózsaszínű árnyalat oka a héjban rejlő színagyagok, vagyis az antocianinok a felelősek:
egy borász minél rövidebb ideig hagyja a szőlő héján ázni a mustot, annál halványabb színű bort kap.
3. Hosszú, vagy rövid érlelés?
Általánosan elfogadott szabály, hogy a rosékat a szüretet követő egy évben kell elfogyasztani, a bor ugyanis így lesz képes megőrizni a rá jellemző frissességet. Sok borász még a hordós érlelést is kerüli, ha mégis emellett dönt, akkor is csak rövid ideig alkalmazza.