nyújtózkodó nő reggel felkelés után
Fotó: Shutterstock

6 nagyszerű trükk, amivel jobban indítod majd a reggelt

Te sem vagy odáig a reggelekért? A felkelés és a munkába indulás előtti teendők elvégzésének gondolata rémisztőnek tűnik, ha már az ágyból való kikelés is kihívást jelent.


Ennek ellenére különböző kutatások megállapították, hogy ha ragaszkodunk egy meghatározott reggeli rutinhoz − legyen az olyan egyszerű, mint a zuhanyzás, fogmosás és a macska etetése, mielőtt elindulunk, vagy edzünk, elvégezzük a házimunkát, majd útnak indulunk −, az mind a fizikai, mind a mentális egészséget javíthatja.

Fontos, hogy olyan rutint dolgozz ki, ami működik neked. Olyan rutint találj ki, ami a te időbeosztásoddal működik, különben nehezen fogod tudni tartani a lépést. Stef Williams személyi edző osztotta meg a Marie Claire-rel, ő hogyan kezdi a napjait.

Ez is érdekelhet: 5 reggeli rutin, hogy jól induljon a napod

A rutin több okból is fontos lehet − egy zsúfolt munkanap előtt szánunk egy pillanatot magunkra, munkaidőn kívül is lesz egy kis produktív időnk, de lehet csak az egészséges szokások kialakításának egyik módja. Íme 7 egyszerű ötlet, amivel berobbanthatod reggeledet.

1. Hidratálj vízzel!

Mindannyian tudjuk, hogy a vízivás fontos − a hidratáltság megőrzése jót tesz a bőrödnek, a hajadnak és az általános közérzetednek. Ha van egy pohár víz az éjjeliszekrényeden, az vizuális ösztönzőként emlékeztet az ivásra. Kutatások kimutatták, hogy ha az első dolgod reggel, hogy vizet iszol, az segíti az emésztésedet és az anyagcserédet is.

Ha tovább olvasnál: 4 szokás, ami véget vet a stresszes reggeleknek

​2. Készíts forró italt!

forr\u00f3 italt kortyol egy n\u0151 egy b\u00f6gr\u00e9b\u0151l

Fotó: Shutterstock

Egy forró ital elkészítése egyszerű módja lehet annak, hogy egy nyugodt pillanatot szánj magadra a zsúfolt nap előtt. Ez lehet kávé, tea, forró citromos víz vagy gyógytea. Állítsd be az ébresztőt öt perccel korábban, mint szoktad, és már előző este készítsd elő a bögrédet a teafilterrel vagy a kávészemcsékkel.

​3. Vezess be telefonmentes zónát!

Ha a szoba másik felében vagy akár a folyosón töltöd a telefonodat, jót fog tenni. A statisztikák szerint 80%-unk ébredés után tizenöt perccel megnézi a telefonját, és ha nem karnyújtásnyira töltöd fel, akkor kisebb a valószínűsége, hogy azonnal elkezdesz esztelenül görgetni. Kutatások is kimutatták, hogy a mobiltelefon-használat nemcsak mentális egészségügyi problémákat válthat ki, de az „üss vagy fuss" stresszreakciót is, ami a nap hátralévő részében feszültséget okozhat.

​4. Adj magadnak elég időt!

Nehezen kelsz fel, vagy nehezen szakítasz időt valamire? Segíthet, ha előző este korábban lefekszel, és beruházol olyan praktikus kütyükbe, mint például egy napfelkelte ébresztőóra.

​5. Írj hálalistát!

egy n\u0151 \u00edr a napl\u00f3j\u00e1ba

Fotó: Shutterstock

Ez egyben emlékeztetőként is szolgálhat arra a sok dologra, aminek örülhetsz.

Elakadtál? Próbáld ki a következő kérdéseket:

  • Miért vagy ma hálás?
  • Minek örülsz már nagyon?
  • Mitől érzed magad boldognak?
  • Mitől érzed jól magad a bőrödben?

​6. Írj tennivalólistát!

Következő lépés: a napi teendőid feljegyzése segíthet kitisztítani az elmédet és enyhíteni a szorongásaidat. Érdemes a kissebbekkel kezdeni, így biztos lehetsz benne, hogy produktívan kezded a napodat, ha gyorsan kihúzol néhányat közölük.

A figyelmetekbe ajánljuk