pupilla

Mégis képesek vagyunk a pupillánk méretét tudatosan változtatni

Egy 23 éves német diák képes tudatosan összezsugorítani és megnagyobbítani a pupilláit – ezt korábban lehetetlennek tartották a szakértők.


A szem két apró, egymással szemben elhelyezkedő izma a pupillák bábjaként működik, sötét környezetben kitágítja vagy megnagyobbítja őket, hogy több fényt engedjenek be, világos környezetben pedig összehúzza őket, hogy korlátozzák a beáramló fény mennyiségét.

Unsplash /Kajetan Sumila

Úgy gondolták, hogy ez a folyamat teljesen automatikus; amikor belépsz egy sötét szobába, nem kell tudatosan „utasítanod" a pupilláidat, hogy változtassák meg a méretüket. A pupillák mérete más tényezőkre, például az izgalom növekedésére reagálva is változhat.

Korábban már ismert volt, hogy egyes emberek képesek akaratuk szerint változtatni a pupillájuk méretét, de kizárólag közvetett módszerekkel.

A kutatók például már korábban is tudták, hogy pusztán a napra vagy sötét szobára való gondolás is összehúzza, illetve kitágítja a pupillákat"

– nyilatkozta Christoph Strauch, az új esetről szóló beszámoló szerzője, a hollandiai Utrechti Egyetem kísérleti pszichológia tanszékének adjunktusa.

Ám senki sem gondolta, hogy lehetséges a pupilla méretét úgy megváltoztatni, hogy azt közvetlenül, izomként irányítjuk - egészen addig, amíg a németországi Ulmi Egyetem egyik pszichológia szakos hallgatója fel nem vette a kapcsolatot Strauch-al, miután részt vett az egyik kurzusán. A fiatal férfi körülbelül 15-16 éves korában jött rá arra, hogy képes tudatosan és teljesen váratlan pillanatokban mozgatni a pupilláit.

Megmutattam egy barátomnak, hogy a szemgolyóimat tudom remegtetni, és ő észrevette, hogy a pupilláim kisebbek lettek"

– mondta, habár csak akkor tudatosult benne igazán, hogy rendelkezik ezzel a képességgel, amikor hosszú ideig számítógépes játékokat játszott.


Eleinte úgy változtatta a pupilla méretét, hogy egy tárgy elé vagy mögé fókuszált, de a gyakorlással megtanulta, hogyan kell ezt a tárgyakra való fókuszálás nélkül is megtenni. Elmondta a kutatóknak, hogy a pupillaméret megváltoztatásához csak a szemére kell koncentrálnia:

nem kell világos vagy sötét környezetet elképzelnie.

Az, hogy közvetlenül érzi a pupilláinak izmait, megdöbbentő, mivel a szakértők eddig úgy hitték, hogy ez teljesen lehetetlen.

A kutatók ezután egy sor teszttel igazolták, hogy a férfi valóban rendelkezik ezzel a képességgel, és nem találtak arra utaló jelet, hogy közvetett módon változtatta volna a pupillái méretét.

Hát...pupillatornára fel!

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk