Pszichológiai útikalauz 2021-re
2020 stresszes év volt, ránk fér néhány jó tanács.A Psychologytoday cikkében összegyűjtött néhány olyan útmutatót, melyek kutatásokon alapszanak. Mindenki meríthet magának belőlük az újévre:

Fiatalabb korunkban nem voltunk boldogabbak.

Az új év kezdete gyakran eszünkbe juttatja a tényt, hogy öregszünk. Ám tegyük fel, hogy ebben az évben elégedettebbek leszünk az életünkkel, mint az előzőben. Néhány kutatás alátámasztja azt, hogy az évek múltán egyre jobban érezzük magunkat, és ez összefügg az optimizmus növekedésével. A Social Psychology and Personality Science folyóiratban nemrég megjelent egy kutatás, mely szerint az optimizmus a 20-as életévekben a legalacsonyabb, a 30–40-es éveinkben folyamatosan emelkedik, és az 50-es éveinkben tetőzik. Érdemes emiatt a múlt helyett a jövőre fókuszálni, a dolgokat idővel jobban fogjuk értékelni.

Kapcsolatainkban az elkötelezettség kulcsfontosságú tényező.

A Kanadai Nyugati Egyetem szakemberei a közelmúltban azt találták, hogy azok az emberek, akik szilárdan hisznek abban, hogy partnerük elkötelezett a kapcsolat iránt, gyümölcsözőbb kapcsolatban élnek azoknál, akikre ez nem jellemző. Az elköteleződés jobban kihat a kapcsolat minőségére, mint a szenvedély, támogatás, szeretet és szexualitás. Keressünk olyan kapcsolatokat, melyekben egyértelmű az elköteleződés, és legyünk mi magunk is elkötelezettek kapcsolatainkban.

Mindig a legjobbat feltételezzük az emberekben.

A Nature folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely alapján elménk ösztönösen tévedéseket vét, amikor az emberi szépséget kell megítélni. A Lisszaboni Egyetem pszichológuscsoportja arra azt találta a kutatásban, hogy emberekről készült hiányos fényképeket lényegesen vonzóbbnak ítélünk meg hiánytalan társaiknál. Ez arra utal, hogy mindig pozitív megítéléssel töltjük fel a hiányzó részeket. Ez a fajta optimizmus nem árt nekünk, továbbra is feltételezzünk jót másokról!

A nyitottság és a pozitivitás jót tesz nekünk.

Noha a fenti állítás egyértelműnek tűnhet, még ma is folynak kutatások arról, hogy mely tulajdonságok jellemzik a pszichológiailag egészséges egyéneket. A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja is megkísérelte megválaszolni ezt a kérdést. A Journal of Personality and Social Psychology lapban publikálták eredményeiket. Megállapították, hogy az érzelmekre való magas szintű nyitottság, a pozitív érzelmek és az egyenesesség mind-mind egészséges személyiségre utalnak. Ezzel szemben az ellenségesség, a kiszolgáltatottság, és a szorongás nagyon távol állnak a pszichológiailag egészséges egyén személyiségétől. Próbáljunk meg tehát törekedni a nyitottságra, pozitivitásra, és egyenességre az életünk minden területén!


A figyelmetekbe ajánljuk