cica egy emberen

Csak a szemeiket nézzük.


A Sussex-i Egyetem pszichológia tanszékének kutatói kiderítették, hogyan barátkozhatunk össze a legkönnyebben kedvencünkkel. Ugyan eddig már számos állatról bebizonyították, hogy az ember által adott jelzéseket használja az összefüggő információk megértésére és a különböző feladatok elvégzésére. Az viszont figyelemre méltó, hogy az egyik legnépszerűbb háziállat, a házi macska társadalmi-kommunikációs képességeit viszonylag keveset vizsgálták – talán a macska egyedülálló származása miatt.

Ugyan azt már kutatások bizonyították, hogy a cicák ugyanolyan jól teljesítenek, mint a kutyák a tárgyválasztási feladatoknál, illetve a nevüket is képesek megkülönböztetni más szavaktól, még akkor is, ha ismeretlen emberek hívják őket. A viselkedésüket is a gazdi érzelmi állapotától függően változtatják, például a szomorúbb hangulatú tulajdonosoknál jóval több dörgölőzést és dorombolást mutatnak, ami a szeretet és a ragaszkodás jele.

Most a kutatók utánajártak a macskák hunyorgásának vagy pislogásának okainak. Összesen 24 állatot figyeltek meg 8 különböző háztartásból. Az első kísérlet a hunyorgás szerepét vizsgálta a macska-ember kommunikációban, és megállapították, hogy

a kedvencek jóval gyakrabban hunyorognak vissza a gazdáikra, ha azok visszahunyorognak rájuk.

A második vizsgálatnál már azt nézték, hogy a cicák mennyivel több dörgölőzéssel és dorombolással viszonozzák, ha valaki lassan pislog rájuk. Itt már szándékosan nem a gazdikat vonták be a kísérletbe, hanem a kutatók néztek cicaszemet az állatokkal. Megfigyelték, hogy

lényegesen többször dörgölőznek az ismeretlenekhez, ha az érintkezés előtt hunyorogtak azok. Ha a kutatók nem pislogtak lassan a macskákra, az állatok közömbösek maradtak.
white cat GIFGiphy

Caren McComb, az egyetem pszichológia tanszékének professzora biztatja a gazdákat, hogy otthon is próbálják ki a módszert a cicájukkal, mert lassú pislogás segít kialakítani és elmélyíteni a kötődést az ember és az állat között. Hogy pontosan miért, arra még nincs egyértelmű magyarázat, de a lényeg, hogy a kedvencek értékelni fogják, ha így kommunikálunk velük.

A figyelmetekbe ajánljuk