Mindennapi buborékos örömeink
Fotó: Marc Deriaz / Unsplash

Életérzés

Mindennapi buborékos örömeink

A pezsgő mindig is az életöröm, a különleges alkalmak ünneplésének itala volt. A prosecco sikere abban rejlik, hogy ezt az örömöt a mindennapok részévé tudja tenni.

Szerző: Konkoly Mihály

Gyakrabban isszuk, mint gondolnád

Fotó: Kate Townsend / Unsplash

Olaszország, a világ egyik legnagyobb szőlőtermesztő és borkészítő országa sokszínű pezsgőkultúrával rendelkezik. A lombardiai Franciacorta 800 hektárjáról, valamint az északolasz Trento DOC 1000 hektárjáról készülő kiváló palackos erjesztésű pezsgők elsősorban a különlegességeket keresőkhöz jutnak el. A zömmel tartályban készült, sokszor félédes, vörös lambruscót, a fehér, muskotályos Astit és a világ minden pontját meghódító proseccót azonban minden borivó ismeri. Évente 554 millió palack kibocsátásával a prosecco mennyiségben már lekörözte a champagne-t.

Honnan ered az elnevezés?

Ne lepődjünk meg Észak-Olaszországban, ha ilyen kiírásba ütközünk

A glera szőlőfajta adja a prosecco alapját: minimum 85%-ban ezt a fajtát kell tartalmaznia az italnak. Korábban magát a szőlőt is proseccónak hívták, amely a Trieszt melletti Prosecco faluból származik; innen kapta a nevét. 2009 óta azonban glera a hivatalos név. A glera nem túl aromás fajta, viszont nem veszti el a savait, filigrán testű, friss gyümölcsei elsősorban citrusokra és fehér húsú gyümölcsökre emlékeztetnek.

A prosecco mélységei

Valdobbiadene lankái

Fotó: Marika Sartori / Unsplash

Ahogy az minden borvidékre jellemző, itt is létezik belépő kategória (Prosecco DOC), amelyből a legnagyobb mennyiség kerül a piacra. Maga a DOC-besorolás 2009 óta létezik a Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományok területeire vonatkozóan.

A magasabb szintű, legnagyobb mennyiségben készülő DOCG szintű bor, a 90 milliós palackszámban készülő Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG a borkedvelők között is töretlen sikert arat. Egyértelműen magasabb minőségre számíthatunk a régió történelmi magjából, a Conegliano és Valdobbiadene közti hegyekben lévő 15 település tételeitől. A szigorúbb borkészítési előírásoknak, jobb területeknek, a jobb minőségű szőlőalapanyagnak köszönhetően készülnek el a koncentráltabb, több mélységet mutató, magasabb minőségű superiore proseccók.

Mindennek a csúcsa a régió grand cru-je, a Cartizze 107 hektárja. A Prosecco Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG-ből mindössze 1,4 millió palack készül, és leginkább csak a különlegességek iránt érdeklődők asztalára jut belőle.

Rózsaszínű buborékok

Divatszín

Fotó: Amy Shamblen

A világpiacon nemcsak a rozéborok dübörögnek, hanem egyre komolyabb piaci rést hasítanak ki maguknak a rozé pezsgők is, s ebből a továbbra is növekvő piaci tortaszeletből a proseccotermelők sem szeretnének kimaradni. Az igény elég nagy: miközben a kategória még nem is létezett, egy amerikai felmérés szerint a fogyasztók 74%-a biztos abban, hogy van rozé prosecco, 50%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy már kóstolta is! 2020-tól ez a kategória is debütál a piacon, várhatóan 20-30 millió palackkal, hiszen jelenleg ennyi pinot noir szőlő áll rendelkezésre a borvidéken. Ezzel el is árultuk, hogy ez a fajta adja majd a színt a glerának, mégpedig minimum 10%, maximum 15% erejéig. Emellett elvárás lesz a minimum két hónapos érlelés, valamint az évjárat feltüntetése a címkén.

A Greta Thunberg irány

Óvjuk meg a Földet

Fotó: christian buehner / Unsplash

Egyre több termelő fordul a fenntartható szőlőtermesztés felé és a növényvédelemben, valamint a talaj-erőutánpótlás során igyekeznek elhagyni a szintetikus szereket. A borvidéki konzorcium minél kevesebb kemikália használatára ösztönzi a termelőket, valamint az organikus szőlőművelés terjedése is megfigyelhető. A konzorcium és egy olasz környezetvédő szervezet megállapodása értelmében nemcsak az ültetvények művelésekor helyezik előtérbe a fenntarthatóságot, hanem több százezer új fa telepítését, valamint cserjés létrehozását vállalták amellett, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a meglévő 30 000 hektárnyi erdő megóvására.

A figyelmetekbe ajánljuk