Nemcsak újévkor érdemes egy palack hideg pezsgőt kipukkantani: a buborékos italoknak ugyanis mindig szezonja van! A hétköznapokból ünnepet varázsolnak, a szürkébb napokat felpezsdítik, a verőfényes melegben pedig üdeségükkel hűsítenek.

A nyár beköszöntével étkezési szokásaink is változnak: szívesebben készítünk és fogyasztunk könnyedebb fogásokat, akár a szabadban is. A családi étkezőasztalra is gyakrabban kerülnek friss idényzöldségek, a teraszon és a kertben beizzítjuk a grillezőt, vendégeinknek változatos csipegetnivalókat, könnyű falatokat kínálunk. Következzék öt biztos tipp a nyári hónapokra!

Induljon jól a nap!

Olaszországban bevett szokás, hogy egy-egy pohár prosecco is feltűnik a kávéházak teraszán ráérősen elfogyasztott délelőtti kávé és péksütemény mellett. Ha nem is a munkanapokon, de hétvégén mindenképp próbáljuk ki a pezsgős reggelit – egészen másképp indul a nap, ha egy deci proseccóval alapozzuk meg a dolce vita érzést. Nem kell attól sem tartanunk, hogy a palack megmaradt tartalma kárba vész – a prosecco ugyanis bármely napszakban, szinte minden ételhez remekül párosítható, pezsgőzáróval lezárva, hűtőben tárolva pedig másnap is minőségromlás nélkül élvezhető.

Nemzetközi kitekintés

tapas valogatas

Fotó: Maddi Bazzocco / Unsplash

Ha idén le kell mondanunk a tengerparti pihenésről, idézzük meg kedvenc külföldi nyaralásaink emlékeit egy pohár helyi specialitással és a hozzá passzoló falatokkal. Bontsunk egy palack provence-i rozét a mediterrán fűszerezésű sültek és zöldségek mellé; a jéghideg száraz prosecco jól fog esni a házi készítésű pizzához vagy egy gazdag antipasti-tálhoz mortadellával, prosciutto-val, szárított paradicsommal, friss és érlelt olasz sajtokkal. A spanyol cavát grillezett halak és házi tapas-válogatás mellé kortyoljuk. A megfelelő zenei aláfestéssel még teljesebb lesz az élmény!

Hű(s) társunk a nyári pikniken

Fotó: Marc Deriaz / Unsplash

Akár a strandra, akár egy szabadtéri laza piknikre vagy grillezésre készülünk, tegyünk kosarunkba egy palack jól behűtött proseccót; burkoljuk szigetelő hatású neoprén palackruhába, így sokáig megőrzi hűvösségét. 8-10 fokos hőmérsékleten, tulipánformájú talpas kehelyből fogyasztva mutatja legszebb arcát. A proseccó, a cava és a rozé alacsony alkoholtartalmának és finom gyümölcsösségének köszönhetően ideális nyári frissítő és a piknikkosár tartalmának minden elemével – sajtokkal, felvágottakkal, hideg sültekkel, mártogatós krémekkel, zöldségekkel, salátákkal, friss idénygyümölcsökkel, könnyű süteményekkel – garantáltan jó párost alkot.

Bátor kísérletezés

A bor-étel párosítás néhány alapvetését érdemes szem előtt tartani, ugyanakkor merjünk kísérletezni is! A harmóniát többféleképpen is megteremthetjük: választhatjuk egyazon ízvilág más-más árnyalatait, vagy játszatunk az ellentétek vonzásával. A pezsgők frissességére, a buborékok finom habzására meglepően jól rímel a sós burgonyachips roppanóssága. Az édes péksütemények, például egy vajas croissant mellé most ne kedvenc tejeskávénkat igyuk, inkább próbáljunk ki egy félédes Astiból varázsolt, friss eperrel megbolondított koktélt. A faszénen sült húsok, smokerben készült oldalas mellé is bátran kínáljunk egy savhangsúlyos pezsgőt vagy üde rozét.

​Élvezzük a pillanatot!

grill etelek salatakkal baratokkal

Fotó: Stefan Vladimirov / Unsplash

A buborékok instant hangulatjavító hatása köztudott, és egy meleg estén könnyen fejünkbe szállhat az ital - figyeljünk tehát a mértékletességre. Az alkohol nem szomjoltó; erre a célra a legjobb a friss víz, ami biztosítja a megfelelő hidratálást. A könnyű pezsgők, rozéborok mellé mindig legyen az asztalon pár kocka sajt, olajos magvak, olívabogyó, sonka, szalámi, grissini, baguette vagy más kenyérféle – ezek semlegesítik az italok savasságát és lassítják az alkohol felszívódását. Így biztonságosan élvezhetünk minden kortyot és másnap sem fogunk fejfájással ébredni.

Friss

Sándor Emese

Dühös punkok és mindent túlélő horror hősnők: ezt hallgasd az előző hétről!


Manapság minden egyes héten követhetetlenül sok zene jelenik meg világszerte. Éppen ezért próbálunk segíteni az eligazodásban: minden héten összegyűjtjük az előző hét legérdekesebb megjelenéseit, hogy mindig képben lehess!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk