Megérkezett a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál idei versenyprogramja. A programkínálat színes, a Down-szindrómás szupermodellről és Greta Thunberg életéről szóló filmeken át magyar dokumentumfilmig mindfelé stílusú filmmel várják az érdeklődőket, idén online.


A 17. VERZIÓ Filmfesztiválon idén összesen 39 ország 50 filmjét nézhetik meg online az érdeklődők november 10. és 22. között. Az alkotások olyan aktuális emberi jogi témákat dolgoznak fel és hoznak közelebb, mint a klímaváltozás és annak következményei, a sajtószabadság jelenlegi helyzete, a hatalmon lévők állami erőforrásokkal való visszaélése, vagy éppen a menekültek küzdelmei.

A VERZIÓ célja az, hogy az ő alkotásaikon keresztül közelebb hozza a nézőkhöz a világ sokféle valóságát, hitelesen tájékoztasson, és megismertesse a világban élők fájdalmait és örömeit, ezáltal segítve a sokféle nézőpont elfogadását.

Az én vagyok Greta dokumentumfilm különlegessége, hogy a rendező, Nathan Grossman még akkor kezdett forgatni a fiatal aktivistával, amikor még egyáltalán nem volt híres, így nagyon őszinte és ritka pillanatokat tudott megörökíteni. Azóta Greta híre bejárta a világsajtót és a világpolitikát is, a Times Magazin 2019-ben az év emberének választotta.

Visszatérés Epipóba Oláh Judit dokumentumfilmje, amely egy gyerektáborról szól. Ebben a táborban a gyerekek néhány hétre elhagyhatták a szocializmus szabályokkal teli világát, és egy képzeletbeli állam, Epipó polgárai lehettek. Epipó emlékezete azonban tele van ellentmondásokkal: van, aki élete legszebb időszakaként emlékezik erre az időszakra, mások viszont fájó emlékeket rejtegetnek magukban: ezt az ellentmondást próbálja feltárni a film.

Maddy a modell Madeline Stuartról szól, aki az első Down-szindrómával élő modell a világon. A film nem titkolt célja, hogy felülvizsgáljuk a nézeteinket a fogyatékkal élőkkel szemben. Maddy már fellépett a New York-i divathéten, több mint 700 000 követője van Facebookon, és rendszeresen cikkeznek róla a nemzetközi sajtóban. A barátságos, közvetlen stílusával mindenkit a saját oldalára állít. Jane Magnusson filmje egyszerre gondolkodtat el és szórakoztat.

A figyelmetekbe ajánljuk