A pezsgő mint koktélalapanyag? Igen! Hogy ez nem csak valami újhullámos hóbort, azt mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy az első írásos feljegyzések már az 1850-es években említenek pezsgővel készült italkreációt. Lássuk most az örök klasszikus receptjét!
Recept: Guczi Titusz Vitéz
A Bellini sosem megy ki a divatból
Már a színe is melegséget idéz
Fotó: Talabér Géza / VinCE Magazin; Styling: László Ágnes
A Bellinit Giuseppe Cipriani, a legendás Harry's Bar alapítója alkotott meg valamikor 1934-48 között. Az ital nevét Giovanni Bellini 15. századi olasz festő egyik képe ihlette, mert a megalkotott ital színe Ciprianit egy Bellini-festmény színvilágára emlékeztette.
Az italhoz hagyományosan fehérhúsú barackból készítünk pürét, amit megtehetünk úgy, hogy a kimagozott, meghámozott barackokat gerezdekre vágjuk, majd botmixerrel pépesítjük. Egy pár csepp citromlé hozzáadásával elkerülhetjük a barnulást. Lehűtött poharakba kb. 50 ml pürét teszünk, majd felöntjük 100 ml száraz proseccóval, végül a pohár aljáról a pépet óvatosan felkeverjük, ügyelve a buborékok megőrzésére.
Tipp: A pürét tűzhelyen főzve is elkészíthetjük. A barackot apró kockákra vágva 50 gramm cukorral és vaníliával karamellizáljuk, majd egy pár csepp vízzel fellazítjuk és kb. 10 perc alatt készre főzzük. A pürét lehűtve használjuk!