Létezik egy pszichiátriai kezelés, amely a pozitivitásra fókuszál

A pozitív pszichiátriát 2013-ban alapították meg, hogy segítséget nyújtson a súlyos mentális zavarban szenvedőknek egy kiegészítő kezelés formájában.


A segítő szakemberek, tehát a pszichológusok és pszichiáterek a történelem során sok ideig csak a negatív oldalára fókuszáltak a betegségeknek, tehát a tünetekre, problémákra és ezek megszüntetésére fektették a hangsúlyt. A súlyos tünetektől egyrészt nagyon nehéz megszabadulni, másrészt pedig nem biztos, hogy önmagában képes lenne kiegyensúlyozott életvitelhez vezetni.

Dr. Martin Seligman alapította meg a pozitív pszichológia irányvonalát, amelynek lényege, hogy a negatív kivonásán túl pozitív értelmet adjon egy páciens, kliens életének. Noha ez az irányzat már az 1990-es években létrejött, a pozitív pszichiátria csak a 2013-as évben született meg.

A pozitív pszichiátria súlyos, krónikus mentális betegek esetében felveti a kérdést, hogy mi a jó ezeknek a pácienseknek? Mi ad értelmet az életüknek? Hogyan tud egy szakember dolgozni azon, hogy egy ilyen személy életszemlélete elmélyüljön, vagy hogy megtanuljon együtt érezni, megküzdeni?

Létezik egy tévhit a pozitív pszichológiával és pszichiátriával kapcsolatban, mégpedig az, hogy csak az élet pozitív oldalára fókuszál. Ez nem igaz, a pozitív érzelmek létezhetnek a negatív érzelmek mellett, sőt, kiegészítik azokat. Noha a negatív érzelmek mennyisége csökkenni kezd, amikor egy személyt pozitív pszichiátriai módszerekkel fejlesztenek, nem tűnnek el.

Egy másik tévhit szerint pedig csak olyan egyének esetében alkalmazható, akik már nagyjából felgyógyultak. Ez sem igaz, hiszen az értelem és remény keresése egy súlyos szkizofrén egyén esetében is fontos kezelési elem lehet. Nem kell megvárni a tünetek javulását, a pszichológiai jóllétért közben is dolgozhatnak a betegek, ha van elég kitartás bennük.

A pozitív pszichiátria egy modell segítségével szemlélteti a kezelés lépéseit. Első lépésként meg kell erősíteni a betegben azt, hogy egy közösséghez tartozik. Ez történhet személyes kapcsolatok erősítésével például. Második lépésként érdemes növelni a reményt és optimizmust a jövővel kapcsolatban. A többi lépés az identitás erősítésével, élet értelmére való fókuszálással és kontroll-érzés kialakításával kapcsolatos.

A pozitív pszichiátria tehát nem egy pozitív kisugárzást erősítő wellness szolgáltatás, hanem egy igazi segítő hozzáállású, tudományos alapú kezelés.

(Forrás: Psychologytoday)


A figyelmetekbe ajánljuk