1851-ben egy egészen új mentális rendellenességet találtak ki, amellyel a szabadságukra vágyó rabszolgákat írták le.


1851-ben Samuel Cartwright amerikai orvos bemutatott egy írást arról a "betegségről", melyet drapetomániának nevezett el.

Erről azt írta, hogy az elme betegsége, amely arra ösztönzi az afroamerikai rabszolgákat, hogy szabadságra vágyjanak és megszökjenek a földekről.

Cartwright úgy vélte, ez a "rendellenesség" úgy terjedhet, akár egy vírus. Abban is biztos volt, hogy létezik rá megfelelő gyógymód. A doktor szerint ennek egyik módja a tisztelet kikövetelése.

Amikor orvoslásának alátámasztásáról volt szó, a Bibliára hivatkozott, melyben Kánaánt a Teremtés könyvében nagyapja, Noé elátkozza és szolgává teszi.

Hihetetlennek tűnhet, de ezt az átkot, mint tudományos tényt említi Cartwright áltudományos publikációjában.

Samuel Cartwright egy másik lehetetlen, kitalált betegséget is ráaggatott az afroamerikai emberekre, ez nem más, mint a dyaesthenia aethiopica. Ezt úgy írta le, mint az értelem hiányának állapotát, aminek elszenvedője mindent elront, meglop másokat, lustán végzi munkáját, nem mutat fájdalmat büntetés során.

A valóságban azonban a rabszolgákat halálra dolgoztatták és alig kaptak enni, a folyamatos éhség miatt fordulhatott elő, hogy nehezebben végezték a munkát. Cartwright elképzelése nemcsak tudományosan helytelen, hanem erkölcsileg is. Az afroamerikaiak természetes szabadságvágya vezetett az egyenlőségig vezető máig tartó harchoz.

(Forrás: Psychology Today)

Friss

A Netflix megcsinálta az Álarcos Énekes randiverzióját

Egészen bizarr koncepció. A felek olyan vakrandikra mennek, ahol mindkét fél el van maszkírozva.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk