Bár klasszikus postai úton napról napra kevesebb levelet adunk fel, a bélyegek értéke azonban kulturális szempontból egyre jobban felértékelődik – így nem is meglepő, hogy az utóbbi időben azoknak az arcképe kerül ki a bélyegekre, akik sokat tettek egy jobb világért.


Az Egyesült Államok Postai Szolgálatának (USPS) legújabb bélyegeire például az afroamerikai örökségéről ismert New York-i városnegyed, Harlem négy legfontosabb alakja került – tudhatjuk meg a Colossal beszámolójából. Ennek apropója, hogy kereken 100 évvel ezelőtt, 1920-ban kezdődött a harlemi reneszánszként is emlegetett mozgalom, mely fordulópont lett a fekete kultúra számára.

A pasztellbélyegeken megtaláljuk Nella Larsent, Anne Spencert, Arturo Alfonso Schomburg-t, valamint Alain Locke-t. Mindannyian elkötelezett hívei és alakítói voltak a fekete kultúrának.

Larsen két könyvet is írt – Quicksand (1928) és Passing (1929) – melyekben a faji viszonyokat vizsgálta a nemek, a szexualitás és az osztály metszéspontjában. A költő Spencer, a harlemi reneszánsz hatásairól számolt be virginiai otthonába meghívott művészeknek és értelmiségieknek. Schomburg afrolatinó történészként elkötelezetten munkálkodott a fekete művészek, írók és értelmiségiek elismerése érdekében. Az író, filozófus és tanár Locke pedig a korszak egyik legjelentősebb gondolkodója volt, aki szerkesztőként és közreműködőként részt vett a The New Negro kötet elkészítésében is. (A The New Negro egy, az afrikai és afroamerikai művészetről és irodalomról szóló fikció, költészet és esszé antológiája. Az irodalomtudósok és kritikusok a könyvet a harlemi reneszánsz mozgalom alapszövegének tekintik – a szerk.)

A Greg Breeding művész által tervezett bélyegeket 55 centért – körülbelül 177 forintért –, 20 lapos kiszerelésben lehet megvásárolni.

Friss

Iskolabuszból alakították ki otthonukat: két évig éltek benne

Szinte mindenki látott már az amerikai filmekből ismert sárga iskolabuszt, amely dudaszóval jelzi jöttét az iskolába induló diákoknak. Egy brit pár egy ilyen járgányból alakította ki otthonát, amelyben még egy kályha is helyet kapott.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk