Bár klasszikus postai úton napról napra kevesebb levelet adunk fel, a bélyegek értéke azonban kulturális szempontból egyre jobban felértékelődik – így nem is meglepő, hogy az utóbbi időben azoknak az arcképe kerül ki a bélyegekre, akik sokat tettek egy jobb világért.


Az Egyesült Államok Postai Szolgálatának (USPS) legújabb bélyegeire például az afroamerikai örökségéről ismert New York-i városnegyed, Harlem négy legfontosabb alakja került – tudhatjuk meg a Colossal beszámolójából. Ennek apropója, hogy kereken 100 évvel ezelőtt, 1920-ban kezdődött a harlemi reneszánszként is emlegetett mozgalom, mely fordulópont lett a fekete kultúra számára.

A pasztellbélyegeken megtaláljuk Nella Larsent, Anne Spencert, Arturo Alfonso Schomburg-t, valamint Alain Locke-t. Mindannyian elkötelezett hívei és alakítói voltak a fekete kultúrának.

Larsen két könyvet is írt – Quicksand (1928) és Passing (1929) – melyekben a faji viszonyokat vizsgálta a nemek, a szexualitás és az osztály metszéspontjában. A költő Spencer, a harlemi reneszánsz hatásairól számolt be virginiai otthonába meghívott művészeknek és értelmiségieknek. Schomburg afrolatinó történészként elkötelezetten munkálkodott a fekete művészek, írók és értelmiségiek elismerése érdekében. Az író, filozófus és tanár Locke pedig a korszak egyik legjelentősebb gondolkodója volt, aki szerkesztőként és közreműködőként részt vett a The New Negro kötet elkészítésében is. (A The New Negro egy, az afrikai és afroamerikai művészetről és irodalomról szóló fikció, költészet és esszé antológiája. Az irodalomtudósok és kritikusok a könyvet a harlemi reneszánsz mozgalom alapszövegének tekintik – a szerk.)

A Greg Breeding művész által tervezett bélyegeket 55 centért – körülbelül 177 forintért –, 20 lapos kiszerelésben lehet megvásárolni.

Friss

Napindító gondolat – 06.23.

Szerda reggel Brigitte Bardot gondolatait idézzük, aki fényképekben rejlő erőre hívja fel a figyelmünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Steven Spielberg a Netflixre fog filmeket gyártani

Pár éve még nagy kritikusa volt annak, hogy a Netflix filmjei jelölhetők legyenek Oscarra, most akár segíthet is nekik Oscart nyerni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy fellépés erejéig újból összeállt a Backstreet Boys és az 'N Sync fele

A Pride hónap alkalmából lépett fel a Backstreet Boys.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk