Harlem ikonikus alakjaira emlékezik az amerikai posta

Bár klasszikus postai úton napról napra kevesebb levelet adunk fel, a bélyegek értéke azonban kulturális szempontból egyre jobban felértékelődik – így nem is meglepő, hogy az utóbbi időben azoknak az arcképe kerül ki a bélyegekre, akik sokat tettek egy jobb világért.


Az Egyesült Államok Postai Szolgálatának (USPS) legújabb bélyegeire például az afroamerikai örökségéről ismert New York-i városnegyed, Harlem négy legfontosabb alakja került – tudhatjuk meg a Colossal beszámolójából. Ennek apropója, hogy kereken 100 évvel ezelőtt, 1920-ban kezdődött a harlemi reneszánszként is emlegetett mozgalom, mely fordulópont lett a fekete kultúra számára.

A pasztellbélyegeken megtaláljuk Nella Larsent, Anne Spencert, Arturo Alfonso Schomburg-t, valamint Alain Locke-t. Mindannyian elkötelezett hívei és alakítói voltak a fekete kultúrának.

Larsen két könyvet is írt – Quicksand (1928) és Passing (1929) – melyekben a faji viszonyokat vizsgálta a nemek, a szexualitás és az osztály metszéspontjában. A költő Spencer, a harlemi reneszánsz hatásairól számolt be virginiai otthonába meghívott művészeknek és értelmiségieknek. Schomburg afrolatinó történészként elkötelezetten munkálkodott a fekete művészek, írók és értelmiségiek elismerése érdekében. Az író, filozófus és tanár Locke pedig a korszak egyik legjelentősebb gondolkodója volt, aki szerkesztőként és közreműködőként részt vett a The New Negro kötet elkészítésében is. (A The New Negro egy, az afrikai és afroamerikai művészetről és irodalomról szóló fikció, költészet és esszé antológiája. Az irodalomtudósok és kritikusok a könyvet a harlemi reneszánsz mozgalom alapszövegének tekintik – a szerk.)

A Greg Breeding művész által tervezett bélyegeket 55 centért – körülbelül 177 forintért –, 20 lapos kiszerelésben lehet megvásárolni.

A figyelmetekbe ajánljuk