Közel 76 millió forintot fizettek Picasso különleges órájáért
Getty Images

Közel 76 millió forintot fizettek Picasso különleges órájáért

A kikiáltási ár hússzorosáért kelt el.


A vártnál jóval nagyobb összegért kelt el Pablo Picasso karórája egyik karórája a Bonham árverésén. A spanyol festőművész kifejezetten szerette az órákat, volt is egy kisebb óragyűjteménye, és az értékesebb darabjaival gyakran büszkélkedett is.

A most elárverezett óra azért is különleges, mert a számlapon a számok helyett Pablo Picasso szerepel. Az óragyártásban ugyanis gyakran helyettesítik betűkkel a számokat, a festőnek pedig pontosan 12 betűből áll a neve, így a teljes neve felfért a karórára.

Bonham

A szerkezetet Michael Z. Berger svájci óragyártó készítette 1960 környékén, de az órát Picasso végül Lela Kanellopulu görög képzőművésznek ajándékozta.

Ugyan a különleges órát a Bonham 12-18 ezer euróra saccolta, mégis jócskán többért kelt el a heves licitverseny végére: 219 ezer eurót, azaz nagyjából 76 millió forintot adtak érte.

Egyébkét a napokban egy Picasso-festmény is elkelt a New York-i Christie's aukciós ház árverésén 103,4 millió dollárért (nagyjából 30,3 milliárd forint), ezzel pedig már az ötödik képe lépte át a százmilliós határt.

(telex)


A figyelmetekbe ajánljuk