Megtalálták a pestisjárvány nulladik betegét
A pestis egy ősi törzsét fedezték fel az akkoriban a húszas éveiben járó férfin.

Feltételezhetően megtalálták – az eddigi ismeretek szerint – a pestisjárvány nulladik betegét. Az 1300-as években végigsöpört fekete halál az emberi történelem legpusztítóbb pestisjárványa volt, amelyben becslések szerint 75–200 millió ember halt meg, a lakosság közel fele.

Azonban a most megtalált férfi a kutatók szerint több mint 5000 évvel ezelőtt halt bele a pestisbe, ezzel pedig a betegség legkorábbi ismert törzsével fertőződhetett meg – számolt be róla a BBC.

Dr. Ben Krause-Kyora, a németországi Kiel Egyetem kutatója szerint ezzel megtalálták a járvány legrégebbi áldozatát, amelyet azonosították – a pestis ezután pedig évszázadokon át jelent meg hullámokban, milliók halálát okozva.

Cell/ Dominik Goldner, BGAEU,

A férfit nagyjából 5300 évvel ezelőtt temethették el Lettországban, a Salac folyó partjánál, három másik emberrel együtt.

A kutatók mind a négy személy csontjaiból és fogaiból szekvenálták a DNS-t, és különböző baktériumokra és vírusokra tesztelték őket. A húszas éveiben járó férfit a tudósok szerint egy rágcsáló haraphatta meg, ami miatt megfertőződött.

Mindez nem azt jelenti, hogy maga a pestis is ekkor jelent meg: a kutatók elmondása szerint körülbelül 7000 évvel ezelőtt jöhetett létre az ősi törzs, amikor a mezőgazdaság megjelent Közép-Európában. A betegség a mai napig jelen van, de korai észleléssel már antibiotikumokkal kezelhető.


A figyelmetekbe ajánljuk