Whiskyk egy polcon.

Emelkednek a whiskyárak, ez áll a háttérben

Egy nemrég megjelent elemzés szerint a ritka skót whiskybe való befektetés busás hasznot hozhat.


Az elmúlt néhány évben voltak valós példák látványos whiskyeladásokra – például egy hordó Ardbeget rekordot jelentő 19 millió dollárért értékesítettek.

A Financial Times szerint azonban a skót Noble & Co befektetési bank és a Brainnwave adatszolgáltató cég által összeállított adatok alapján a „finom és ritka" single malterek értéke idén 23 százalékkal, azaz több mint ötödével nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A The Times a továbbiakban arról számol be, hogy az adatok összeállításához közel 600 000 whisky tranzakciót követtek nyomon, és a Noble & Co élelmiszer és ital üzletágának vezetője, Duncan McFadzean szerint az eladásokat a 100 és 1000 font (47 ezer és 470 ezer forint) közötti árú palackok hajtották, ami a fiatalabb vásárlókra utal.

Ez is érdekelhet: 148 millió forintért kelt el a világ legöregebb whiskyje

A The Press and Journal Evening Express című skót lap beszámolója szerint a Macallan még mindig vezeti a másodlagos piacon az érték és az eladások tekintetében a mezőnyt, de más lepárlók palackjai is egyre keresettebbek. Ezek közé tartozik a GlenAllachie, a Springbank, a The Balvenie, a Daftmill, a Bowmore, az Ardbeg és az Arran.

A The Spirits Business által készített jelentés elemzése szerint pedig két olyan régió teljesít a legjobban az értéknövekedés tekintetében, amelyet a whiskyivók nem ismernek eléggé – Campbeltown (ahol a Springbank található) és Lowlands (a Daftmill otthona). Az előbbi régió értéke 82 százalékkal fog növekedni a tavalyi évhez képest.

Ugyan nem tudni pontosan, hogy a piac hogyan fog alakulni az elkövetkező években, de a befektetők úgy tűnik, készen állnak arra, hogy továbbra is whiskyvel kereskedjenek, legalábbis rövid távon.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk