Bill Gates

A Samsungnak és a Bill & Melinda Gates Alapítványnak köszönhetően a vécék története hamarosan örökre megváltozhat.


Kétségkívül nem ez a legsürgősebb ügy, és nem hasonlítható össze olyan kérdésekkel, mint például az éghajlatváltozás. Mégis, a kis lépések végül nagy változásokhoz vezetnek. Ráadásul a vécét még 1596-ban találták fel, ami azt jelenti, hogy a technológia átalakítása már több évszázaddal ezelőtt esedékes volt.

A forradalmi vécé megvalósítását a Samsung elektronikai vállalat és a százmilliárdos Bill Gates tervezi, akik egy háztartási használatra szánt víz nélküli vécé prototípusát készítik el, amely a szilárd hulladékot hamuvá alakítja.

Ezt hőkezelési és biológiai feldolgozási technológiákkal érik majd el, melyek elpusztítják az emberi hulladékban található kórokozókat.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a kezelt vizet teljes mértékben újrahasznosítsuk. A Samsung által kifejlesztett alapvető technológiák közé tartoznak a hőkezelési és a biológiai feldolgozási technológiák, melyek a kibocsátott szennyvizet és szilárd anyagokat biztonságossá teszik a környezet számára

− magyarázta a Samsung.

WC

Fotó: Shutterstock

A szilárd hulladékot dehidratálják, szárítják és hamuvá égetik, míg a folyékony hulladékot biológiai tisztítási folyamaton keresztül kezelik. Ez a víz nélküli öblítésű WC-prototípus az akut vízhiánnyal küzdő régiók számára jelent majd változást.

Az öblítéses WC nem sokat változott azóta, hogy 1596-ban Sir John Harington feltalálta. Voltak más fejlesztések − hulladékkezelő telepek és földalatti csatornák −, de ezek a bonyolult, drága és nehezen kezelhető technológiák nem sokat segítenek a fejlődő országokban, ahol 950 millió embernek még mindig a szabadban kell ürítenie

− áll a Bill & Melinda Gates Alapítvány közleményében.

A Luxury Launches szerint a Samsung azt tervezi, hogy jogdíjmentesen licencelni fogja a vécé terveit, hogy más gyártók is beszállhassanak. Az UNICEF szerint 2019-ben világszerte mintegy 450 millió embernek nem volt működő vécéje, és a nyílt székelés a vízszennyezés egyik fő forrása, különösen a szegény közösségekben és azok környékén. Tehát a Samsung technológiája nemcsak az emberiség előtt álló kihívásokkal foglalkozik, hanem megoldást is kínál.


A figyelmetekbe ajánljuk