Bill Gates.
Getty Images

1991-re nyúlik vissza Bill Gates most meghozott 20 milliárd dolláros döntése

Bill Gates egy elsőre feleslegesnek és unalmasnak tűnő ebédmeghívásból eredezteti jótékonysági munkájának gyökereit.

Ha ismered azt a régi mondást, miszerint az emberek azért dolgoznak, hogy éljenek, vagy azért élnek, hogy dolgozzanak, Gates határozottan az „azért élnek, hogy dolgozzanak-oldalon” állt.

Soha nem vett ki szabadságot. Sőt, arról volt híres, hogy megjegyezte alkalmazottai autóit és rendszámtábláit, hogy minden nap meg tudja állapítani, ki ment el korán, és ki maradt sokáig.

Így nem volt szokatlan, hogy 1991. július 4-én, Gates terve az volt, hogy július 5-én, pénteken dolgozni fog. A hosszúhétvégéket nem neki találták ki.

De az anyja folyton nyaggatta. Ő és az apja, idősebb Bill Gates egy baráti társasággal ebédeltek a washingtoni Hood Canal csatornán, és a vendégek között ott volt Warren Buffett is.

Gates később így emlékezett vissza az eseményre:

Nem akartam elmenni. Azt mondtam neki, hogy túlságosan elfoglalt vagyok a munkámban. „Warren érdekes lenne” – anyám ragaszkodott hozzá. De engem nem győzött meg. „Nézd, ő csak papírdarabokat vásárol és ad el. Ez nem igazi hozzáadott érték. Nem hiszem, hogy sok közös van bennünk" – mondtam neki. Végül meggyőzött, hogy menjek el. Beleegyeztem, hogy legfeljebb két órát maradok, mielőtt visszamegyek dolgozni a Microsofthoz.

A meeting olyan jól sikerült, hogy a két milliárdos életre szóló barátságot kötött, Gates élete egyik legszerencsésebb találkozásának nevezte ezt az ebédet

Ahogy Gates elmesélte, emberbaráti törekvései azzal a Buffett-tel való találkozással kezdődtek, majd akkor váltak még hangsúlyosabbá, amikor három évvel később édesanyjánál a mellrák egy ritka formáját diagnosztizálták. A sajnálatos esemény arra ösztönözte az akkor még mindig csak 30-as éveit taposó Microsoft-vezért, hogy fontolja meg a jótékonykodást.

Miután édesanyja elhunyt, Gates egy 100 millió dolláros alapítványt hozott létre, amelyet apja egészen a haláláig vezetett.

2009-ben – amikor lemondott a Microsoft vezérigazgatói tisztségéről – Bill Gates és akkori felesége elindították alapítványukat.

Ugyanebben az évben Gates és Buffett is részt vett egy vacsorán Chuck Feeneyvel, aki már akkor elkezdte azt a törekvését, miszerint szinte teljes vagyonát még életében elajándékozza.

Azóta Gates és Buffett is „hősüknek" nevezték Feeneyt, és elmondták, hogy a vacsorán történt találkozó hatására hirdették meg a The Giving Pledge elnevezésű programot, amelynek keretében a világ 236 leggazdagabb embere vállalta, hogy nettó vagyonának legalább 50 százalékát jótékony célokra fordítja.

A múlt hónapban Gates bejelentette, hogy további 20 milliárd dollárt adományoz a Bill és Melinda Gates Alapítványnak, amelyet 2000-ben alapított volt feleségével, Melinda French Gatesszel.

Az adományoknak köszönhetően Bill Gates és Melinda French Gates most már a történelem legnagyobb jótékonykodói: 55 milliárd dollárt adományoztak jótékony célokra, szemben Buffett-tel, aki 48 milliárd dollárral a második a listán.

Gates nettó vagyona még mindig több mint 111 milliárd dollár, amivel a világ ötödik leggazdagabb embere.

Forrás: Inc


A figyelmetekbe ajánljuk