fehér szarvasgomba
Fotó: CHUTTERSNAP/Unsplash

Egy belpesti lakás árán kelt el a világ legdrágább szarvasgombája

Egy hongkongi üzletemberé lett a világ legdrágább szarvasgombája. A férfi egy olaszországi jótékonysági aukción szerezte be a különleges gombafajtát, amelyért több mint 100 ezer eurót fizetett ki.


A fekete szarvasgomba kilója 500 euróba, vagyis nagyjából 190 ezer forintba kerül. A drágább, fehér típusút ennél sokkal borsosabb áron mérik: egy kilógramm a különleges élelmiszerből nagyjából 3500 euró, vagyis 1,3 millió forintba kerül a piacon.

Ezt is olvasd el! Egy gomba, amely áldás a borászoknak

November 12-én, az olasz Grinzane Cavourban megrendezett árverésen ennél jóval drágábban értékesítettek egy bő egykilós fehér szarvasgombát.

Egy hongkongi üzletember közel 49 millió forintért vásárolta meg a gasztronómiában aranyként kezelt alapanyagot.

Az aukción számos más tételt is megvásároltak, összesen 482 ezer euró, azaz 181,2 millió forint folyt be a kasszába. Ennek teljes összegét egy gyermekeiket egyedül nevelő anyákról gondoskodó egyesület kapta meg.

Ez is érdekelhet: A világ legdrágább fagyija: 2 millió forint egy gombóc

Olaszország teljes területén egyébként 200 ezer szarvasgombász évente közel 500 millió eurós bevételt generál a triflákból.

A világ legnagyobbjára is itt leltek: a kétkilós darabot őrök kíséretében szállították New Yorkba, ahol gazdát is talált.

Milyenek is a boltok polcain található szarvasgombás termékek?

A Haszon cikkéből az is kiderül, hogy a szupermarketek szarvasgombás termékei sokszor nem is tartalmaznak semmit a gasztronómiai különlegességből. Mindössze beleteszik a karakteres, „földes” ízét előidéző 2,4-ditiapentán szintetizált vegyületet.

Hazai termés

Az igaziak rövid életűek, szezonálisak, jó hír viszont, hogy nem kell elmenni értük feltétlen a déli országba.

Hazánk is Európa kiemelkedő szarvasgomba-termelői közé tartozik. A jászsági nyári fajta pedig 2021 nyarától uniós védelmet kapott, illetve oltalom alatt álló földrajzi jelzés is lett.

A figyelmetekbe ajánljuk