yellow red and green round fruits

Beperelték a Marsot, mert állítólag mérget tartalmaz a Skittles

Egy olyan anyagot tartalmaz a cukorka és több más termékük, amit Európában már tilos használni, Amerikában viszont még nem. De persze ez a per akár ezen is változtathat!


Egy fogyasztó beperelte a Mars édességgyártót, azt állítva, hogy a Skittles ismert toxint tartalmaz, amely a szivárványos cukorkákat emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi. A San Leandro-i lakos, Jenile Thames ügyvédei csütörtökön a Kalifornia északi kerületének amerikai kerületi bíróságán benyújtott, csoportos keresetükben azt állítják, hogy a Skittles nem biztonságos a fogyasztók számára, mivel megemelt mennyiségű titán-dioxidot tartalmaz.

A Mars titán-dioxidot használ a Skittles jól ismert mesterséges színezékek előállításához. 2016-ban az édességgyártó nyilvánosan megosztotta szándékát, hogy az elkövetkező években eltávolítja a titán-dioxidot a termékeiből - jegyezte meg a csütörtöki panasz, de a titán-dioxidot még mindig használják a Skittlesben. A Mars által a Today című műsornak és több más hírügynökségnek küldött közleményben a vállalat azt írta, hogy a titán-dioxid használata megfelel az FDA előírásainak.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal Szövetségi Szabályzatának Kódexe szerint a titán-dioxid színező adalékanyag biztonságosan használható élelmiszerek színezésére általában, de számos korlátozás van - például a titán-dioxid mennyisége nem haladhatja meg az élelmiszer tömegének 1%-át. Bár a titán-dioxid szabályozott használata az élelmiszerekben az USA-ban legális, néhány más országban, köztük egész Európában tilos.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2021 májusában bejelentette, hogy a titán-dioxid többé nem tekinthető biztonságos élelmiszer-adalékanyagnak, a genotoxicitással kapcsolatos aggályokra hivatkozva. A genotoxicitás a vegyi anyagok azon képessége, hogy károsítják a genetikai információkat, például a DNS-t.

A titán-dioxid részecskék szájon át történő lenyelés után a felszívódásuk alacsony, azonban felhalmozódhatnak a szervezetben. A panaszban Thames ügyvédei azzal érveltek, hogy amellett, hogy bár a Mars használ titán-dioxidot termékeiben, például a Skittlesben, nem figyelmeztette megfelelően a fogyasztókat ezekre az egészségügyi kockázatokra.

A panasz rámutatott több Mars versenytársra, amelyek a kereset szerint nem használnak titán-dioxidot a termékeik színezéséhez - mint például a Sour Patch Kids és a Nerds. Thames ügyvédei megjegyezték, hogy a Marsnak vannak más édességtermékei is, például az M&Ms, amelyek nem támaszkodnak a titán-dioxidra. Thames kártérítést követel, amelynek összegét a tárgyaláson határozzák meg, állítólagos csalás és a kaliforniai fogyasztóvédelmi törvények többszöri megsértése miatt.

(Forrás: USAToday)


A figyelmetekbe ajánljuk