Williamson Pink Star bemutatója a Sotheby's aukciósházban
Fotó: Getty Images/Tristan Fewings for Sotheby's

Ezt a rózsaszín gyémántot várhatóan több mint 10 milliárd forintért fogják elárverezni

A második legnagyobb, belsőleg hibátlan „fancy élénk rózsaszín" gyémánt, amely valaha árverésen szerepelt, várhatóan több mint 20 millió fontért (10 milliárd forint) kerül kalapács alá a hongkongi Sotheby's aukciós házban.


A 11,15 karátos, párna alakú, Williamson Pink Star néven ismert gyémánt a nevét két másik hatalmas rózsaszín gyémántról kapta: az 59,60 karátos, vegyes csiszolású, ovális Pink Star gyémántról, amely 2017-ben rekordáron, 71,2 millió dollárért (több mint 30 milliárd forintért) kelt el az árverésen, valamint a Williamson-kőről, egy 23,60 karátos gyémántról, amelyet a kanadai geológus és lelkes királypárti John Thorburn Williamson 1947-ben adott nászajándékul II. Erzsébet királynőnek.

Az 1953-ban Frederick Mew által a Cartier cégtől tervezett virágos brossba foglalva a Williamson állítólag a királynő kedvence volt, aki uralkodása alatt számos alkalommal viselte, többek között az ezüst jubileum alkalmából.

Williamson tulajdonában volt a tanzániai Mwadui bánya, ahol a Williamson-követ és a Pink Start felfedezték.

Wenhao Yu, a Sotheby's Asia ékszer- és óraosztályának vezetője elmondta:

Egy bármilyen méretű, drágakőminőségű rózsaszín gyémánt felfedezése rendkívül ritka esemény, ami − az Argyle-bánya közelmúltbeli bezárásával − egészen a közelmúltig igen valószínűtlennek tűnt.
Williamson Pink Star bemutat\u00f3ja a Sotheby's aukci\u00f3sh\u00e1zban

Fotó: Getty Images/Tristan Fewings for Sotheby's

A Rio Tinto cég tulajdonában álló, Nyugat-Ausztrália távoli északi részén található Argyle gyémántbányát 2020-ban zárták be 37 évnyi működés után, amely alatt több mint 865 millió karát nyersgyémántot termelt.

A korlátozott kínálat és a növekvő kereslet miatt a kiváló minőségű, öt karát feletti nagy rózsaszín gyémántok ára exponenciálisan emelkedett az elmúlt évtizedben, ami szerencsés módon megteremtette a terepet ennek az egyedülálló kőnek a mostani megjelenéséhez

− mondta Yu.

A rózsaszín gyémántok különösen ritkák a színes gyémántok között, és senki sem tudja pontosan, hogy geológiai úton hogyan válnak rózsaszínűvé.

Forrás: Guardian


A figyelmetekbe ajánljuk