whisky egy hordón

Illusztráció

Elkelt a világ legnagyobb whiskyje – 444 normál palack fér el benne

Hiába fér bele mint 300 liter de még így sem a legdrágább whisky, amit értékesítettek egy árverésen.

1,1 millió fontért, nagyjából 507 millió forintért kelt el az Intrepid nevű 311 literes palack Macallan single-malt skót whisky az Edinburgh-i székhelyű Lyon & Turnbull aukciósház által felügyelt árverésen – írja a Robb Report a The Scotsman alapján.

A győztes ajánlatot végül egy névtelen gyűjtő tette, akinek biztosan sokáig kitart majd az ital – már ha valaha is felbontaná.

A palackban két testvérhordóból származó skót whisky található, amelyeket 32 évig érleltek a Macallan Speyside-i lepárlóüzemében. A whiskyt tavaly szeptemberben a Duncan Taylor Scotch Whisky tartályozta és palackozta, majd nem sokkal később a Guinness-rekordot is bezsebelte, mint a világ legnagyobb whiskypalackja.

Az óriáspalack a világ 11 legelismertebb felfedezőjének tiszteletére kapta az Intrepid nevet; az ő arcukat is ábrázolja a különleges címke.

Az Intrepidet az árcédulája mellett még két számadat is kiemeli, hogy mekkora is valójában a palack.

Az első, hogy a benne lévő 311 liter whisky 444 normál méretű palacknak felel meg. A második, hogy a palack nagyjából 177 cm magas.


Meglepő módon a palack nem a világ legdrágább whiskyje, sőt, még csak nem is a legdrágább Macallan palack. Mindkét cím egy 1926-os 60 éves üvegé, amely a Christie's 2018-as árverésén 1,53 millió dollárért, nagyjából 560 millió forintért kelt el.

A figyelmetekbe ajánljuk