​A Serravalle-kastély.

A Serravalle-kastély.

Szeretnél egy középkori olasz kastélyba költözni? Ennyit kell fizetned érte

Az észak-olaszországi Emilia Romagna nevű régióban, Modena és Bologna városok között félúton fekvő Serravalle középkori kastélya és faluja 1,9 millió euróért, azaz körülbelül 765 millió forintért eladó.


A kastély már lakható és fűtéssel felszerelt, így csak minimális javításokat igényel – az ár pedig alkuképes.

A zöldellő dombok között fekvő kastélyhoz tartozik az azonos nevet viselő falu egy része, amely egykor a hűbérbirtok része volt.

A birtokhoz kapcsolódik továbbá a pogány települések romjaira épült fenséges kastély, a háromszintes, 18. századi, Palazzo Boccadiferro nevű impozáns palota, egy vadászház fáskamrával, egy négyemeletes kilátótorony, egy lenyűgöző panorámás sétány és egy 14 000 négyzetméteres buja park.

Jelenleg a jól karbantartott birtokot magánrendezvényekre és konferenciákra adják bérbe, de a mostani tulajdonosok – akik névtelenek kívánnak maradni – már nem tudnak megbirkózni a kiterjedt ingatlan üzemeltetésével.

A palotát áruló ingatlanos szerint a tulajok nyári hónapokban a kastélyban élnek, így az már fűtéssel, konyhával, közművekkel, kandallókkal, több hálószobával és fürdőszobával is fel van szerelve. A kétszintes vadászkastély, szintén fűthető.

Ez is érdekelhet: Nyerj betekintést te is Olaszország elhagyatott szellemvárosába!

Míg a palota makulátlan állapotban van, az ingatlan más részein, például az 1227-ben épült és 1523-ban átalakított kilátótornyon lehet, hogy szükség lesz némi farigcsálásra.

A történelmi jellegzetességek némelyike még izgalmasabbá teszi a kastélyt. Egy titkos földalatti átjáró köti össze a tornyot a palotával, amelyet egykor az ellenséges támadások elől menekülő őrök használtak.

Serravalle történelmileg rendkívül gazdag helyszínnek számít. Az erődítmény évszázadokon át a betolakodók és a szomszédos hűbérbirtokok elleni területi viszályok és csaták középpontjában állt. Olaszország 1861-es egyesítése előtt az ország számos városállamra, azaz comunira volt felosztva, amelyek mindegyike az elsőségért küzdött.

A 12. században a várat Modena és Bologna elkeseredetten ostromolta az objektum stratégiai helyzete miatt.

A Verabulum nevű ókori római katonai előőrs hamvaira épült erődítményt a lombard törzsek a nyolcadik században elfoglalták és lerombolták.

Miután újjáépítették, a legenda szerint a vár a kilencedik században francia csapatok kíséretében Nagy Károlyt fogadta, amikor Rómába tartott, hogy császárrá koronázzák,

Bár csendes és békés, a birtok nem teljesen elszigetelt. A faluban 40 lakos, egy freskókkal díszített templom, egy kocsma és egy, a helyi vidéki életre összpontosító bormúzeum is található.

A bejáratnál egy nagy, címerrel díszített és szobrokkal ékesített kőkapu fogadja a látogatókat.

A birtok az idők során számos korszerűsítésen esett át. A palotát – amely a négy évszázadon át uralkodó Boccadiferro (olaszul „vasszájú") családról kapta a nevét – egy ősi fedett loggiából alakították át impozáns nemesi otthonná. A kastély nagyjából 1151 négyzetméteres, ez az ingatlan legnagyobb része.

A palota parkján kívül egy nagy függőkert és udvari területek is találhatók itt, amelyek ideálisak esti italozáshoz és naplementés sétákhoz.

Az ingatlan hangulata azonban eléggé kísérteties. A helyi mondák szerint a kastélyt és a birtokot az egyik Boccadiferro szelleme kísérti, aki állítólag 12 egymást követő feleséget ölt meg. Állítólag az elgyötört, jajgató és dühös szellemek éjjelente bosszút keresve járják a folyosókat és a termeket, és sajátos illatot árasztanak a levegőbe.

A történészek szerint azonban csak mese.

Serravalle tökéletes helyszín a természet szerelmeseinek és azoknak is, akik a régió kulináris kínálatát szeretnék megkóstolni.

A birtokot agriturismi nevű parasztházak veszik körül, amelyek zamatos, kézzel készített tagliatelle al ragùt és tortellinit szolgálnak fel.

A vidéki környezetben túra-, kerékpár- és lovasútvonalak vezetnek fel, a közelben pedig egy golfpálya is található.

Forrás: CNN

A figyelmetekbe ajánljuk