Kik lehetnek ők? Egy titokzatos tolvajbanda folyamatosan ellopja a Netflix-kellékeket

Kik lehetnek ők? Egy titokzatos tolvajbanda folyamatosan ellopja a Netflix-kellékeket

A korona című sorozat nemrég veszített el 200 ezer dollárnyi kelléket és régiséget, majd a Lupin című francia produkció forgatási helyszínét is felforgatták.


A Lupin harmadik szériájának forgatása félbeszakadt, amikor húsz személy tűzijátékot dobált a forgatásra, majd berontott és közel 333 ezer dollár értékű felszerelést magával vitt. Akorona rablása már kevésbé volt drámai. Az elkövetők három, a forgatás előtt parkoló autót törtek fel, és számos kelléket loptak el: köztük egy Fabergé-tojás másolatot, arany és ezüst kandelábereket, egy álló ingaórát és kristályüvegeket. A műsor díszlettervezője, Alison Harvey szerint az ellopott tárgyak nincsenek túl jó állapotban, így pedig eléggé korlátozott a viszonteladói értékük.

Továbbá a tolvajok számos okból kifolyólag nehezen tudnák ezeket az árukat elszállítani. De miért lopnak az emberek olyan dísztárgyakat, amelyeket szinte lehetetlen eladni?

A műkincslopás egy rendkívül trükkös vállalkozás, a nehézsége ellenére azonban gyakori jelenség. Ezzel próbálnak manapság erőt fitoktatni a megrögzött bűnözők? Riah Pryor művészeti író szerint az egyik fő oka valóban a bűnügyi presztízs növelése. Gondoljunk csak bele egy híres festmény ellopása növelheti a tolvaj hírnevét egy közösségen belül, és más lehetőségeket is kínálhat. De mégis nehéz elképzelni, hogy ez a logika hogyan vonatkozna mondjuk egy ezüstözött cukorcsipeszre A korona első évadából. Van egy másik gyakori motívum is. Ha például ellopnak egy híres festményt, azt bűnözői alkuknál is fel lehet használni biztosítékként, de feltehetőleg, ez a Netlflix-emléktárgyakra nem vonatkozik.

Szóval, emléktárgyakat lopni Netflix-műsorokból igazán értelmetlen bűncselekménynek tűnik, s ezek a lopások sokkal inkább opportunista jellegűek.

(Dazed)

A figyelmetekbe ajánljuk