Egy nő stresszel.

Te sem tartasz elég szünetet a munkahelyeden? Ez az oka!

A nagy munkaterhelés miatt az alkalmazottak úgy érzik, hogy a stressz valójában elriasztja őket attól, hogy szüneteket tartsanak a munkahelyükön.


A Waterloo-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a munkavállalók gyakran annak ellenére dolgoznak tovább, hogy szünetet szeretnének tartani. Ennek egyik lehetséges oka, hogy az alkalmazottak nyomást érezhetnek a munka folytatására, hogy mindent időben elvégezzenek.

Kutatásunk átfogó képet nyújt a szünetre vonatkozó döntésben szerepet játszó folyamatokról, és betekintést nyújt abba, hogy a munkavállalók és a vezetők hogyan használhatják ki hatékonyabban a szüneteket a munkahelyen, potenciálisan javítva ezzel mind a jólétet, mind a teljesítményt

– mondta James Beck, a Waterloo Egyetem ipari és szervezeti pszichológia professzora.

Ez is érdekelhet: Ezt a 4 tulajdonságot keresik benned a legtöbbször a munkáltatók

A tanulmány elvégzéséhez a kutatók 107 munkavállalót kérdeztek meg arról, hogy miért tartanak és miért nem tartanak szünetet. Ezután további 287 alkalmazottat kérdeztek meg naponta kétszer öt napon keresztül az alvás minőségéről, a fáradtságról, a teljesítménnyel kapcsolatos aggodalmakról, a munkaterhelésről és a naponta tartott szünetek számáról.

A kutatók azt is megállapították, hogy bár korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szünetek jótékony hatással lehetnek a munkavállalók jóllétére és teljesítményére, az alkalmazottak azonban ellenállhatnak a szünetek beiktatásától, ha úgy érzik, hogy a munkahelyi felettesek elriasztják őket a pihenőtől.

Bár létezik az a tévhit, hogy a szünetek nem produktívak, Dr. Vincent Phan, a tanulmány első szerzője azonban megjegyzi, hogy sok munkavállaló azért tart szünetet, mert elkötelezettek a koncentráció és a magas szintű teljesítmény fenntartása mellett.

Elismerjük, hogy a munkavállalók számára nem mindig lehetséges, hogy több szünetet tartsanak, de ha a munkáltatók a munkavégzést kellemetlenné tevő körülmények kezelésével elősegítik az alkalmazottak jóllétét, akkor talán képesek lehetnek csökkenteni a szükséges szünetek számát

– mondta Phan.

A kutatók remélik, hogy eredményeik segíteni fogják a munkavállalók jóllétének előmozdítását, és hogy a jövőbeli kutatások a szünetek beiktatását befolyásoló szélesebb körű strukturális és kontextuális tényezőket vizsgálják majd.

Forrás: Phys.org

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk