brit diákok

10 diákból 9 aggódik a megélhetési költségek miatt

Az Egyesült Királyságban sem túl optimisták a diákok.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) felmérése szerint a britt diákok 91 százaléka aggódik a megélhetési válság miatt.

A felmérés szerint a diákok fele „ pénzügyi nehézségekkel" küzd, 15 százalékuk pedig „jelentősnek" nevezte pénzügyi problémáit. Negyedük adósságot vállalt, és kétharmaduk szerint a diákhitelük nem elég a megélhetéshez.

Emellett 62 százalékuk visszafogta az élelmiszervásárlást, 38 százalékuk pedig csökkentette a gáz- és áramfogyasztást, hogy alacsonyan tartsa a költségeket – de minden tizedik diák a higiéniai termékek vásárlásából is visszavett.

Az ONS azt is megállapította, hogy 77 százalékuk „aggódik" amiatt, hogy a jelenlegi válság hatással lesz a tanulmányaira. 21 százalékuk távolról vesz részt az előadásokon, 18 százalékuk pedig azt mondta, hogy fontolóra vette, hogy visszaköltözik a családi házába, és inkább onnan ingázik majd az egyetemre. Emellett minden ötödik megkérdezett fontolóra vette, hogy a következő évre szünetelteti a tanulmányait.

A diákok 45 százaléka válaszolta azt, hogy romlott a mentális egészsége az őszi félév kezdete óta; sokaknak a megdrágult albérlet finanszírozása, illetve a pluszmunka volt ennek okozója.

A britek országos diákszövetsége egy másik felmérése szerint a diákok 96 százaléka megszorításokat tesz, hogy megbirkózzon a növekvő költségekkel. Emellett a diákok több mint egynegyedének kevesebb mint 50 font (nagyjából 19 ezer forint) marad havonta, miután fedezte a lakbért és a számlákat, 42 százalékuk pedig kevesebb mint 100 fontból él meg.


A figyelmetekbe ajánljuk