Boris Johnson

Boris Johnson a 2019-es választási győzelem után lépett be a Downing Street 10-be (No 10). Most, hogy kormánya összeomlott, drámai módon lemondott miniszterelnöki tisztségéről. Hogy megértsük, hogyan jutottunk idáig, összeszedtük a négy legfontosabb tudnivalót Boris Johnson bukásáról.


1. Hazudott a miniszteréről

Boris Johnson Chris Pincher botránya körüli hazugságai bizonyultak az utolsó, mégis sorsdöntő szikrának, ami végül felgyújtotta az egész házat. A konzervatív frakcióvezető-helyettest azzal vádolták, hogy június 29-én a Piccadillyn található Carlton Clubban két férfit fogdosott. Ez újabb vádakat váltott ki Pincher ellen. Fontos, hogy ezek egy része még azelőttről származik, hogy Johnson idén februárban kinevezte Pinchert frakcióvezető-helyettesnek.

Pincher lemondott a tisztségéről, és megfogalmazott egy levelet, amelyben azt írta, hogy aznap este túl sokat ivott a Carlton Clubban, és zavarba hozta magát.

A No 10 és több miniszter ragaszkodott ahhoz, hogy Boris Johnson nem tudott a Pincherrel szembeni konkrét vádakról, amikor februárban előléptették miniszterré. Napokkal később azonban egy forrás megerősítette, hogy ez hazugság volt, és Johnson tudott a Pincher elleni hivatalos panaszokról.

Dominic Cummings volt főtanácsadó azt állította, hogy a miniszterelnök tréfásan úgy jellemezte a politikust, hogy „Pincher a neve, Pincher a természete", jóval azelőtt, hogy kinevezte volna.

Július 4-én Johnson elismerte, hogy tudott egy Pincher elleni 2019-es panaszról, és bocsánatot kért, amiért előléptette. Dominic Cummings állítását nem kívánta kommentálni.

2. Többször is bocsánatot kellett kérnie az általa hozott szabályok megszegése miatt

Tavaly novemberben olyan hírek láttak napvilágot, hogy a világjárvány idején a Downing Streeten egy sor, a zárva tartási szabályokat megszegő partit tartottak. Johnson kitartott amellett, hogy minden útmutatást maradéktalanul betartottak a No 10-ben. Ismét kiderült azonban, hogy Johnson nem mondott igazat.

Később megbírságolták, amiért részt vett az egyik illegális összejövetelen, amelyet 2020 júniusában, a születésnapján tartottak, és bocsánatot kért, amiért elment egy kerti partira, miközben az országot lezárták.

Sue Gray, a Partygate-botrány hivatalos vizsgálatát vezető magas rangú köztisztviselő feltárta, hogy 2020 májusa és 2021 áprilisa között 16 illegális rendezvényre került sor a Downing Streeten.

3. A konzervatív párt rendkívül megosztott

A Chris Pincherrel kapcsolatos legújabb botrány nyomán 59 konzervatív miniszter és magántitkár mondott le, köztük Rishi Sunak exkancellár és Sajid Javid volt egészségügyi miniszter. A lemondólevelekben sokan a jelenlegi kormány „integritásának" hiányára hivatkoznak távozásuk okai között.

További öt miniszter jelentkezett és sürgette Johnson távozását, köztük a korábban hűségesnek számító belügyminiszter Priti Patel, az új kancellár Nadhim Zahawi és Suella Braverman igazságügyi miniszter.

A BBC jelentése szerint 13 kabinetminiszter továbbra is lojális Johnsonhoz, köztük Liz Truss külügyminiszter, Dominic Raab miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter, valamint Jacob Rees-Mogg Brexit-miniszter.

De már a Pincher-ügy előtt is rendkívül megosztott volt a konzervatív párt. A június 7-én tartott bizalmatlansági szavazáson Johnson 211 (59%) támogató voksot kapott, a maradék 148 képviselő ellene szavazott.

A másik megosztó kérdés nem más, mint Johnson válasza a megélhetési válságra. A rekordmagas, 9,1%-os infláció miatt sok brit embernek minden eddiginél nehezebb a megélhetés. Ennek ellenére Johnson kormánya áprilisban megemelte az adókat, ami tovább növelte a szakadékot támogatói és a párt többi tagja között.

4) A Brexit nem sikerült olyan jól, mint remélték

Johnson jelszava, az „Intézzük el a Brexitet", segített neki választást nyerni, de hogy mennyire váltotta be ezt az ígéretét, az vitatható.

Két évvel azután, hogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, Johnson kormánya azt mondta, hogy fel akarja bontani az általa aláírt megállapodást. Ez segíthetne megoldani a kereskedelmet szabályozó jegyzőkönyvvel kapcsolatos észak-írországi problémákat. Míg pártjának egyes tagjai támogatják ezt, mások már a nemzetközi jog megszegésének gondolatától is irtóznak. A források szerint a Brexit távolról sincs „kész", továbbra is megosztja a Konzervatív Pártot, és hozzájárult a miniszterelnök kiszorításához.

Johnsonnak nincs integritása, hozzáértése és víziója

– mondta Jeremy Hunt konzervatív képviselő és volt miniszter júniusban, ugyanabban a hónapban, amikor a Konzervatív Párt két választási vereséget szenvedett.

Forrás: Marie Claire UK

A figyelmetekbe ajánljuk