canoe on beach

Mivel az évek során a globális utazások száma egyre nőtt, sok idős ember szeretné folytatni a világ felfedezésének kalandját, és külföldön nyugdíjba vonulni. Mások azért telepednek le új helyeken, hogy nyugdíjas jövedelmüket tovább növeljék, vagy hogy új élményekben legyen részük.


Panama

Ez a közép-amerikai ország részben az USA-hoz való közelsége, éghajlata és barátságos légköre miatt vált a nyugdíjasok célpontjává. A megélhetési költségek a legtöbb pénztárcának megfelelnek, a lakóhelytől és a lakhatási stílustól függően. A kormány különösen vonzóvá tette a panamai nyugdíjazást az úgymevezett pensionado vízummal, amely legalább havi 1000 dolláros nyugdíjjövedelmet ír elő, és olyan előnyöket kínál, mint a különböző szolgáltatásokból adható kedvezmények és a háztartási cikkek behozatalára vonatkozó adómentesség. Érvényes útlevéllel a látogatók három hónapig maradhatnak, de az állandó tartózkodáshoz egy helyi bevándorlási ügyvédnek kell intéznie a részleteket.

Portugália

Portugália az utóbbi években az európaiak és a világ minden tájáról érkező turisták egyik legnépszerűbb nyugdíjas célpontjává vált. Az enyhe időjárás, a gyönyörű tájak és a vendégszerető polgárok csak néhány az okok közül. A lakhatás és az általános megélhetési költségek ésszerűek, városonként eltérőek. Lisszabonban és Portóban a költségek körülbelül 50%-kal alacsonyabbak, mint New Yorkban, Portóban pedig valamivel kevesebbe kerül a megélhetés, mint Lisszabonban.

A legális lakosok regisztrálhatnak a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál, hogy hozzáférjenek az állami kórházakhoz és egészségügyi központokhoz, és menet közben fizethetnek a szolgáltatásokért. Mások számára az egészségügyi ellátást általában magánbiztosítás fedezi. A tartózkodási engedély megszerzésének feltétele az egészségbiztosítás, valamint az útlevél és a jövedelemigazolás. A nyugdíjasoknak a helyi konzulátuson kell kérelmezniük a tartózkodási engedélyt, amely öt évig érvényes, majd ha ez lejár, állandó engedélyért kell folyamodniuk.

Málta

Ennek az aprócska mediterrán országnak a lakossága közel 15%-ban külföldiekből áll, akik többnyire a kontinentális Európából, Ausztráliából és az Egyesült Királyságból származnak. Málta vonzereje az időjárás, a fekvés, a strandok és az építészeti szépség. Az angol nyelvet széles körben beszélik; Málta egykor a Brit Birodalom része volt. A megélhetési költségek mindössze 4%-kal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban, a lakhatás pedig mintegy 30%-kal olcsóbb. Az élelmiszerek és az éttermi étkezések kedvező árúak.

A magán egészségügyi ellátás ajánlott, mivel a külföldiek nem férnek hozzá a nemzeti egészségbiztosításhoz. Az állandó tartózkodás megszerzéséhez az önellátó vízumhoz körülbelül 60 000 dollárnyi vagyon, az egészségbiztosítás igazolása és az évi 15%-os adó megfizetése szükséges. Az állandó tartózkodási programhoz körülbelül 600 000 dollárnyi vagyon, a kormánynak nyújtott pénzügyi hozzájárulás és ingatlanvásárlás szükséges.

Kolumbia

A megélhetési költségek Bogotában körülbelül 72%-kal alacsonyabbak, mint New Yorkban, a bérleti díjak pedig 88%-kal alacsonyabbak. A költségek városonként és belvárosi településekenként eltérőek, és sokféle lakás áll rendelkezésre. Kolumbia egészségügyi rendszere modern állami és magánkórházakkal rendelkezik, magas színvonalú, megfizethető ellátással. Az állami egészségügyi tervezet a polgárok és a nemzeti személyi igazolvánnyal rendelkezők - beleértve a külföldieket is - számára elérhető, díjfizetés ellenében. Magánbiztosítás is elérhető.

Több vízumkategória is létezik, köztük a nyugdíjasok által leggyakrabban használt pensionado vízum. A vízum megszerzéséhez a kérelmezőknek a kolumbiai minimálbér legalább háromszorosát elérő havi jövedelmet kell igazolniuk. A jövedelem származhat nyugdíjból, társadalombiztosításból vagy megtakarításból. Jelenleg a minimálisan előírt összeg körülbelül 750 dollár. Öt év elteltével a nyugdíjasok rezidensvízumot igényelhetnek. A vízummal rendelkezők külföldi személyi igazolványt is igényelhetnek, amely hozzáférést biztosít az egészségügyi ellátórendszerhez és egyéb juttatásokhoz.

(Forrás: Travel+Leisure)


A figyelmetekbe ajánljuk