Budapest
Shutterstock

Megérkeztek az új EU-s adatok: ilyen helyzetben van a magyar ingatlanpiac

Amióta 2022 második felében először csökkent a kereslet, a magyar ingatlanpiac fő kérdése az, hogy mi lesz a végkifejlet. Az OTP Ingatlanpont a legújabb európai beszámolókat elemezte. A helyzet pedig talán nem annyira tragikus.


2022 húzós időszak volt a lakáspiacon. Az Eurostat adatai szerint az európai országokban a forgalom visszaesett 2021-hez képest. Ennek oka többnynire az energiakrízis, a háború és a bizonytalanná váló gazdasági helyzet is, ám még ezek sem voltak rá hatással mindenhol a piac többéves lendületére – írja Haszon.

Ez is érdekelhet:Leestek az ingatlanárak: ennyit csökkentek egy friss felmérés szerint

Aki a 2015-ös év tükrében tekint rá az uniós ingatlanpiac forgalmi eredményeire, az meglepődhet Az országok egy csoportjának meglehetősen stabil a piaca: az éves forgalma – a 2015-öshöz, mint 100 százalékhoz viszonyítva – legfeljebb 25-30 százalékos sávban ingadozik.

Ebbe beletartozik Magyarország mellett Ausztria, Luxembourg, Finnország, Írország és Szlovénia is. A déli országok pedig akár a 80 százalékos forgalomnövekedést is el tudták érni az utóbbi hét évben. Közéjük tartozik Ciprus (193%), Portugália (190%) és Spanyolország (186%). 2022-ben még az utóbbiak vezetik is az európai toplistát, amit Luxembourg (91%) zár. Magyarország a maga a 114 százalékos forgalmi indexével – ami megfelel a 2017-es eredményének – a mezőny középén végzett, de ez még változhat.

Ha a forgalomnak csak a tavalyi változását tekintjük, még akár jobb is hazánk relatív helyzete. Hiszen a forgalmi volumen ugyan csökkent az előző évhez képest 4,8 százalékkal, de ezzel a szolid veszteséggel még a mezőny szerencsésebb felébe tartozik. Az eddig fennálló adatok szerint ebből a szempontból a legjobb évet Ciprus zárta, ahol 27,4 százalékkal bővült a lakáspiac, a legrosszabbat pedig Dánia, ahol 29,8 százalékkal szűkült.

A nemzetközi összevetés hazánk sajátos forgalmi mozgását is jobban kiemeli. Január-márciusban, amikor szinte mindenhol csökkent a forgalom, Magyarország páratlan, 39 százalékos növekedést mutatott. Július-szeptemberben viszont a legnagyobb negyedéves visszaesést (-20,7%) mutatta. Az év utolsó negyedében pedig csak azért nem lett ismét negatív listavezető a -14,5 százalékos eredményével, mert Finnország egy kiemelkedő 27,1 százalékos mínuszt produkált.

Mindebből leszűrhető az is, hogy a hazai piac rövidtávú hektikussága könnyen kelthet rosszabb érzeteket, mint amit az alapvető változások valóban indokolnának. Habár 2022 második felét leginkább a „lakáspiaci aggodalom” jellemezte, az éves forgalom még mindig meghaladta a 2015-2021-es évek átlagát. A árindex pedig 16,5 százalékos növekedést jelzett az utolsó három hónapra – folytatja a Haszon.

budapest l\u00e1nch\u00eddUnsplash / Dan Freeman

Olvasd el ezt is! Új korszak az ingatlanbefektetésben: A Four Generation Property megoldást kínál

Ugyanakkor tény, hogy a statisztika még nem mutatja 2023. első három hónapjának eredményeit, amelyek kapcsán viszont a szakértők már éves szinten 40-50 százalékos visszaesést jósolnak. De fontos megjegyezni, hogy ez az összevetés is fals lehet, amire Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője hívta fel a figyelmet.

Az év eleje általában egy relatíve alacsony forgalommal jellemzett időszak, másrészt 2022 első negyedében az akkori kivételes körülmények extrém magas forgalmat hoztak, így azzal összevetve még egy közepes eredmény is gyengének tűnhet.

Az elemző inkább azt tartja iránymutatónak a számok közül, hogy egyelőre nincs jele radikális és elhúzódó keresletcsökkenésnek, ami az árak beszakadásával is járhatna. Számításai szerint a lakások jelenlegi túlértékeltsége nagy megrázkódtatás nélkül is belátható időn belül eltűnhet. Ezeket elősegítheti az árak stagnálása, esetleg enyhe csökkenése mellett az is, ha újra elindul a reálbérek növekedése, és megjelennek ismét vonzó hitelkamatok is.

A figyelmetekbe ajánljuk