Új korszak az ingatlanbefektetésben: A Four Generation Property megoldást kínál
Az elmúlt másfél év jelentős hatást gyakorolt a befektetési célú ingatlanok piacára is. A hagyományos módszert követőknek egyre kevesebb babér terem, sőt a korábbi akvizíciók okán milliárdos nagyságrendű tőke ragadt bent a lakásokban.


De van egy cég, amely egyedi megközelítésével könnyedén reagált a megváltozott piaci és gazdasági körülmények okozta kihívásokra. A sikerek kapcsán a koncepciójáról és az ingatlanszektor helyzetének várható alakulásáról kérdeztük Hliniczky Krisztiánt a Four Generations Property SE alapító tulajdonosát.

Miben áll a cég tevékenysége a gyakorlatban?

Bár a tevékenységünknek az ingatlan azon belül is a lakóingatan az eszköze, valójában az ügyfelek egymásnak való kiközvetítése és a szerződések előkészítése majd pedig realizálása a feladatunk. Ez abból adódik, hogy az a piaci szegmens, amely az általunk forgalmazott, illetve rajtunk keresztül elérhető lakások, házak forrása, olyan előnyöket és kedvező paramétereket biztosít, hogy a prioritás az ingatlanról áttevődhetett a tulajdonszerzés koordinálására és a szerződés aláírására.

A piac melyik szegmenséről és milyen típusú ingatlanokról van szó?

Mi az úgynevezett életjáradékos ingatlanok piacán tevékenykedünk ezért 90%-ban használt lakásokról, házakról van szó, amelyeket az ország befektetési szempontból releváns városaiban, településein kutatunk fel.

Hliniczky Krisztián

Mit kell értenünk az életjáradék alatt? Az ügyfelek azonnal tudják, hogy miről van szó?

Az érdeklődők zöme nincs tisztában a fogalom jelentésével, persze ez nem is várható el tőlük. Leginkább a tartási (eltartási) szerződéssel keverik össze, pedig az lényegi különbségekkel bír az életjáradéki szerződéssel szemben.

Ugyanis az életjáradéki szerződés esetében a befektetőnek nincs gondozási kötelezettsége, mert azt egy előre meghatározott egyszeri és/vagy rendszeres összeg megfizetésével kiváltja. Tehát ez egy tisztán üzleti megállapodás mindkét fél számára, ami ráadásul még a válsággal szembe is ellenállónak bizonyul, ez a jellemző még inkább felértéklei konstrukciónkat az ügyfeleink szemében.

Milyen előnyökkel jár ez egy befektetőnek és mitől válságálló ez a konstrukció?

Az ilyen ingatlanokban olyan idős emberek élnek, akik cserébe a befektetőknek adott 40, 50, 60%-os árengedményért csupán a lakhatásuk fennmaradását kötik ki a szerződésben. Ez számos korábban nem tapasztalt előnnyel jár a befektetői oldal számára.

Először is mivel nincs szükség arra, hogy a piaci érték 100%-át kifizessük, nem kell aggódnunk az esetleges válságok, ár buborékok miatt, hiszen így a tőkét érintő veszteség lehetősége szinte nullára redukálódik. Másodszor az, hogy csak fele vagy harmad annyi összeget fektetnünk be az egyúttal azt is jelenti, hogy a megtérülési idő is fele vagy harmada lehet a hagyományos kiadási célú hasznosításnak.

Harmadszor azt, hogy ennyivel kedvezőbb áron jutunk az ingatlanokhoz, tekinthetjük úgy is mintha előre megkapnánk a 10, 12, 15 évre járó bérleti díjat méghozzá egy összegben. Tehát ezeknél az ingatlanoknál a hasznosítási, kiadási kényszert és az abban rejlő buktatókat is hosszú időre elfelejthetjük. Negyedszer, az életjáradékos ingatlanok megvásárlása, a jelentős illetékkedvezmény mellett az adóoptimalizálás terén is komoly érveket tud felsorakoztatni.

Milyennek látja a magyar ingatlanpiac alakulását?

Lassan 30 éve kötődőm az ingatlanpiachoz először a pénzügy, finanszírozási később pedig a klasszikus közvetítői, tanácsadói, befektetési oldalon tevékenykedtem. Ezek alatt az évtizedek alatt két dolgot megtanultam, az egyik, hogy piaci tendenciákra nem szabad stratégiát alapozni, a másik, hogy merni kell mást és máshogyan tenni, mint amit és ahogy azt a mainstream teszi.

Az ingatlanpiacban még számos tartalék van az aktuális támogatásoktól és az áfa csökkentéstől függetlenül is. Többek között az EU-ban tapasztalható és a Magyarországi árak közötti különbségek okán. Mi ugyan elsősorban a befektetési szempontok alapján készítjük el az elemzéseinket, kutatásainkat, de ezeknek elengedhetetlen együtthatója a társadalom helyzetének alakulása és a lakosság jövedelemhelyzete is.

Hiszen ezek jelentősen befolyásolják az új és a használt, valamint a saját és a bérelt ingatlanok aránypárjának alakulását. Ha ezeket az alapvetéseket tudomásul vesszük és alkalmazzuk akkor komoly sikereket és kiemelkedő profitot érhetünk el befektetőként az ingatlanpiacon.

Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a cég üzleti modelljében?

A nálunk elérhető alternatíva ötvözi a társadalmi felelősségvállalást az értékek megőrzésével és a fenntarthatósággal, amely a nyilvánvaló erkölcsi és társadalmi előnyökön túl, a konstans értéknövekedést is biztosítani tudja a felelősen gondolkodó befektetők számára.

A Four Generations Property SE azt vallja, hogy lehet és kell is úgy a befektetésben vagy megtakarításában gondolkodni, hogy közben a társadalom egy bizonyos rétegét ez esetben az időseket is segítjük, támogatjuk. Nem beszélve arról az aspektusáról a szolgáltatásunknak, amely számtalan alapvetően eszmei, de sokszor pénzben is mérhető érték megőrzését eredményezi egy régebbi ingatlan átvételével, megőrzésével és újragondolásával. Cégünk ezeknek a megvalósításához teremti meg az alkalmat és az eszközt.

Melyek a cég legfontosabb közép- és hosszútávú tervei?

Középtávú tervünk, hogy még több szépkorúnak biztosítsuk a boldog időskort miközben az egyre növekvő számú befektetői körnek segítünk a vagyonképzésben és a vagyongyarapításban.

Ez többek között az értékesítési pontok számának szignifikáns növekedésében is meg fog mutatkozni. Fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleink a lehető legkönnyebben egy személyes konzultáción keresztül tájékozódhassanak a szolgáltatásunk és az általunk megalkotott konstrukció előnyeiről.

Hosszú távon pedig az a célunk, hogy piacvezető cég legyünk az ingatlanbefektetések terén, mindezt úgy, hogy az Egyén, a Társadalom és a Profit hármasa szinergiában legyen egymással. Hiszen ahogy a mottónk is mondja: Stratégiánk az eredményességben mások előtt járni!

A figyelmetekbe ajánljuk