Így lehet nehéz időkben is biztonságban a vagyonunk
Unsplash / Sean Pollock

Így lehet nehéz időkben is biztonságban a vagyonunk

Hosszú ideje nem volt olyan egyértelmű, mint idén, hogy a megtakarítás létfontosságú, kezeléséhez pedig szükség van megbízható, profi vagyonkezelő szakemberekre. Erről beszélgettünk Biró Gergellyel, a Diófa Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatójával. (x)


Az elmúlt hónapokban igazi hullámvasútra kerültek a tőzsdék: a világméretű koronavírus-járvány miatt óriási kilengések tapasztalhatók az árfolyamokban. Hogyan vizsgázott a Diófa Alapkezelő Zrt. ebben az új helyzetben?

Jól vizsgázott, és ez a vagyonkezelési teljesítményen is meglátszik. Az intézményi ügyfeleink hozamai több százalékponttal is meghaladták az összehasonlítás alapjául szolgáló benchmarkokat.

Az ingatlan hagyományosan az egyik kedvenc a hazai megtakarítók körében. A mostani, megváltozott helyzetben milyen szerepe lehet a magyar családok megtakarításaiban?

A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alapunk (MPTIA) tovább növelte az eddig is kiemelkedő teljesítményét. Az elmúlt egy évben az egyes sorozatoknak 5,6, illetve 6,5%* volt a hozama, ami jelentősen meghaladja a népszerű MÁP+ lakossági állampapír első évre garantált 3,5%-os nyereségét.

Biró Gergely, a Diófa Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója

Az MPTIA elsődleges befektetései üzleti célú ingatlanok. A járvány miatt előállt gazdasági helyzetnek milyen hatása van erre a szegmensre?

A járvány kedvezőtlen gazdasági következményeinek csillapítására a világ jegybankjai rengeteg pénzt pumpáltak a gazdaságba, aminek jelentős része befektetésekbe vándorol. A kamatok gyakorlatilag nullán vannak, invesztícióra marad a részvénytőzsde és az ingatlanpiac. Utóbbi egyébként nemcsak alacsony kockázatú, válságálló befektetési terep, de a – ma már láthatóan növekvő – inflációval szemben is egyfajta természetes védekezés.

A járvány következtében egyre többen dolgoznak otthonról. A home office térnyerésének milyen hatása van az irodapiaci befektetéseikre?

Jelentősebb megtorpanás az irodapiacon sem látszik: bár valóban sokan dolgoznak home office-ból, a tapasztalatok szerint a cégek mégis tovább bérlik az irodáikat. Az internetes vásárlásnak a karantén alatt tapasztalt, óriási növekedése komoly bevételt hoz a logisztikai elosztóközpontoknak, itt gyakorlatilag sorban állnak a bérlők. A tapasztalatok szerint, ahol nagy külföldi láncok, nemzetközi cégek a bérlők, ott a válság hatása nem igazán érezhető. Sőt további piacot is foglalnak a mostani nehezebb időszakban. Inkább a kisebb, hazai tulajdonú kiskereskedelmi cégek kerültek nehéz helyzetbe a karanténidőszak következtében.

Milyen lehetőségeket lát az ingatlanpiacon a következő évekre?

A mintegy 200 milliárdos vagyonú MPTIA jelentős likviditással rendelkezik, ami lehetőséget nyújt új ingatlanbefektetésekre. A koronavírus miatt létrejött gazdasági válság félreárazásokat hozott a piacra, melyeket így ki lehet használni. Egy fővárosi irodaház hosszú távú bérlőkkel ma 6-7%-os euróhozammal kecsegtet. A mi bérlőink általában bővülni akarnak, a mostani gazdasági megtorpanás miatt inkább csak a fejlesztéseiket lassítják.


Az adatok a múltra vonatkoznak és a múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli eredményeknek. A befektetésekre a hozam- és a tőkegarancia nem vonatkozik. A befektetések természetéből adódóan árfolyamveszteség is előfordulhat. Az elért hozam bruttó hozam, amelyet az adott befektetésekre vonatkozó adók csökkenthetnek.

A cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2020. őszi lapszámában jelent meg.
A különleges hirdetési összeállítást a Diófa Alapkezelő Zrt. támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk