virtuális valóság
Shutterstock

Felejtsünk el mindent, amit eddig a lakberendezésről gondoltunk

Az elmúlt évtizedekben a lakberendezésben – a trendváltozásokon kívül – nem sok fordulat történt. Ha egyedül vágunk neki, igyekszünk a számunkra legjobb bútorokat, színeket, kiegészítőket vásárolni, lehetőleg költséghatékony módon. Ebben persze sok buktató is van, nem véletlen, hogy sok hibát is hordoz magában. Eddig. A VR-őrület már az ingatlanpiacra és a belsőépítészeti tervezésbe is begyűrűzött, és szinte biztosan tartós szereplője is lesz annak. Mutatjuk, mit kell tudni róla!

A lakberendezés nem egyszerű dolog. A megfelelő és ergonomikus elrendezés talán a legfontosabb, de akár egy rossz szín- vagy burkolatválasztás, esetleg egy túlméretezett bútor is könnyen elronthatja a kedvünket és a motivációnkat álmaink otthonának kialakításakor. Ráadásul az elszálló árak mellett minden apró hibára súlyosan ráfizethetünk.

A technológiai fejlődés azonban már a lakberendezést és az otthonteremtést is elérte, aminek köszönhetően időt és pénzt is spórolhatunk, nem mellesleg a hibákat is idejében, anyagi és időbeni áldozatok nélkül kiszűrhetjük. Míg Mark Zuckerberg még csak most próbálgatja a virtuális valóságban (VR) rejlő lehetőségeket kiaknázni, addig a lakberendezést már lényegében forradalmasította a VR-technológia.

Ez is érdekelhet: Tényleg megérkezett az internet új korszaka? Amit a metaverzumról tudni kell!

De hogyan?

Shutterstock

Tényleg minden lehetséges

Minden a virtuális térben zajlik. A tervezők a valós alaprajzok alapján a felépített VR-ingatlanban terveznek, ami a családi háztól egy bolt enteriőrjéig bármi lehet.

A tervezés alatt rengeteg termék elérhető a csempéktől a bútorokon át a kiegészítőkig. Ha VR-technológiával terveznénk meg az otthonunkat, akkor tényleg mindent másodpercek alatt el- és áthelyezhetünk a térben, ráadásul mindezt valósághűn, hiszen minden változtatás – még a tárgyak árnyéka is – valós időben, pontosan jelenik meg.

A költségekkel is tisztában lehetünk: a kiválasztott bútorok és kiegészítők esetében a konkrét összeállításra vonatkozó árak is megjelennek.

Jó lesz így a konyha?

vrdesigner.eu

Az élményt csak fokozza, hogy a vezeték nélküli VR-szemüvegekben bejárható a tervezett ingatlan is, kipróbálhatunk különböző berendezés-kombinációkat, még úgy is, hogy a valóságban még egyetlen tégla se került a helyére. A valósághű lakberendezési tervek mellett a virtuális áruházban is lehet bogarászni, ahol valós, folyamatosan bővülő termékek 3D modelljeivel dolgozhatnak a tervezők – ebben minden szín-, méret- és anyagkombináció jelen van.

Vagy inkább így?

vrdesigner.eu

Lakásvásárlásnál nagyon megérheti 

A lakásvásárlóknak és -felújítóknak érdemes elgondolkodni a VR-technológián, hiszen a hagyományos látványterveknél lényegesen jobb minőségű, valósághű VR-térben kísérletezhetünk a lakásunk berendezésével, a bútorok, színek, anyagok, összeállítások variálásával.

Ez jelentősen lecsökkenti egy esetleges hiba esélyeit, amit később lehet a pénztárcánk bánna. Ebben a cikkünkben már összeszedtünk pár klasszikus lakberendezési hibát, amit a virtuális valóság segítségével könnyen kiküszöbölhetünk a jövőben.

Érdemes elolvasni: 7 klasszikus lakberendezési hiba, amit könnyen elkerülhetünk

A VR-szemüveg segítségével minden szögből megnézhetjük a leendő tárgyainkat, ha pedig nem tetszik, már válthatunk is a következőre. De arra is van lehetőség, hogy megnézzük a lakás valósághű fényviszonyait is a virtuális térben.

Új építésű ingatlanoknál megtakaríthatjuk a vásárlás utáni berendezéscserék, módosítások tetemes költségeit, a használtak esetében pedig időt és pénzt takarítunk meg a teljes folyamattal.

A tervezők és lakberendezők álma

A VR-technológia forradalmasíthatja a szakmát is: a felület napokra rövidítheti le a tervezési időt, amivel jóval több munkát lehet vállalni. Nemcsak időt, stresszt és kiadásokat is spórolhatnak a tervezők azzal, hogy nem kell mintaboltokba, showroomokba rohangálniuk: mindent össze tudnak állítani a VR-térben,

Ha ez nem lenne elég szakmai fórumokra is lehetőség van, a speciálisan a tervezőkre szabott co-working irodában kollégákkal konzultálhatnak, gyorsan és hatékonyan dolgozhatnak számos gyártó termékeivel, és még a kapcsolati hálójukat is bővíthetik,

Kifejezetten hasznos lehet egy ilyen rendszer a pályakezdők számára, akiknek a karrierje villámrajtot vehet, de a jövőt és a tempót elnézve, aki kimarad, az idővel jelentős versenyhátrányba kerülhet a szakmában.

Ez a jövő 

Az egész ingatlanpiacot megváltoztatja a technológia, hiszen a jövőben az alaprajzok és a képzelet helyett már tényleg mindent a virtuális térbe helyezhetünk át – ebből pedig az értékesítők sem maradnak ki, akik könnyebben és gyorsabban fogják bemutatni a vásárlóknak az ingatlanokat.

Bármely szakmai szereplő – de egy sima felújítást tervező felhasználó is – részese lehet egy olyan folyamatnak, ahol lényegesen több információból, a hagyományosnál sokkal gyorsabban készít (vagy kap) új enteriőrt.

Már itthon is 

Ha azt gondoltuk volna, hogy mindez még maximum nyugaton elérhető, tévedés: pont a héten startolt el a MaxCityben található vrDesigner_LAB és a forradalmi szoftvere. A MaxCityvel szorosan együttműködő vállalat a szó szoros és átvitt értelmében is új dimenziót kínál: szoftveres megoldásokat, továbbá szakmai közösségi teret, adat – és tudásbázist – lényegében – ahogy fentebb bemutattuk – a teljes lakberendezési folyamat virtuális térbe emelését.

Ha egy tervező vagy forgalmazó szeretne bekerülni a rendszerbe, mindössze annyi a dolga, hogy elküldje a VR-szoftverben megjeleníteni kívánt terméke modelljét és termékadatlapját a vrDesign_LAB-nak, amely önköltségi áron kompatibilissé teszi a rendszerével – és abban a pillanatban a termék lakberendezők sokaságánál jelenik meg.

Ezen túl azonban semmilyen ár nincs, miután jelenleg nem számolnak fel csatlakozási díjat, a termékek rendszerben tartása pedig a következő egy évben ingyenes lesz.

Ha lakásvásárláson vagy -felújításon törjük a fejünket, érdemes észben tartani.

A figyelmetekbe ajánljuk