Vannak olyan mozifilmek, melyek nem csupán szórakoztatnak, megkapó történeteket mesélnek el vagy épp társadalmi problémákra világítanak rá, hanem lakberendezési inspirációval is ellátnak minket. Most ezek közül az alkotások közül mutatunk néhányat.


A nagy Gatsby

A nagy Gatsby-ből (2013) megismerhetjük az 1920-as évek amerikai arisztokráciájának pazar palotáit. Egy New York-i, Long Island-i luxusházban arannyal díszített a báltermi mennyezet, látványos lépcsősorok szelik át a belső tereket, a gardrób dupla belmagasságú, amiben a dúsgazdag főszereplő kedvére válogathat több száz selyeminge közül. A film látványtervezője, Catherine Martin Oscar-díjat kapott ezért a munkájáért.

Szólíts a neveden!

A Szólíts a neveden! (2017) az olasz vidéki stílus kiteljesedésének egyik kitűnő példája. Az egyik főszereplő szüleinek villája, ahol a történet játszódik az időtlen eleganciát testesíti meg: antik bútorok, térképek, festmények, könyvek és egy hatalmas zongora adja a mesebeli miliőt. A filmben látható néhány konyhai eszköz pedig a film belsőépítészének szüleié volt.

Grand Budapest Hotel

A Grand Budapest Hotel (2014) című filmben egy képzeletbeli kelet-európai ország hófedte hegycsúcsai között megbújó szállodában járunk, amelynek lobbiját bíborvörös szőnyegek, márványoszlopok, ékes csillárok díszítik. A belső teret egy kelet-német áruházról mintázták, a kissé hóbortosnak tűnő, pasztell színű formavilágot pedig a 20. századi alpesi síparadicsomok ihlették.

Coco Chanel

A Coco Chanel (2009) című film a legendás francia divattervező életét mutatja be, és annak fontosabb helyszínein, például Coco párizsi rezidenciáján játszódik. A filmben mérnöki pontossággal jelennek meg az egykori lakhelyek, melyek a néző elé varázsolják a már letűnt, fényűző francia életvitel minden részletét.

Álom luxuskivitelben

Az Álom luxuskivitelben (1961) című klasszikus alkotás fő helyszíne, Holly Golightly pici lakása, és annak egyedi bútormegoldásai ikonikussá váltak: egy lábas kádból készült kanapé, a dohányzóasztal egy utazóláda és bőrönd rejti a telefont. De nemcsak ezek az egyedi megoldások ihletik meg a nézőket: Audrey Hepburn nagy, fekete keretes napszemüvege és a Givenchy által tervezett fekete ruhája ma is épp olyan elegánsnak számít, mint évtizedekkel ezelőtt.

Friss

Ezeket a fotókat még sose láthattad a ma 10 éves Scott Pilgrim forgatásáról

Pontosan 10 évvel ezelőtt, 2010. augusztus 10-én mutatták be a Scott Pilgrim a világ ellent, Edgar Wright képregényadaptációt. A film bukott a mozikban ugyan, mégis klasszikussá vált. Az évforduló miatt Wright megosztott egy halom, még sose látott fotót a forgatás első pár napjáról. Íme!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk