lakáskulcs
Az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta bizonytalanság miatt visszaesett a kínálat és a kereslet az ingatlanpiacon.

Januárhoz képest 9 százalékkal több, 33 ezer eladó lakás és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, írja a Haszon az ingatlan.com alapján.

Tavaly februárhoz képest azonban 20 százalékkal mérséklődött a friss kínálat. A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, február első felében még élénk volt a piac, ám a háborús események visszavetették az eladási kedvet.

Kereslet

A háború a kereslet alakulását is befolyásolta. Az év második hónapjában csaknem 400 ezer érdeklődés érkezett eladó lakásokra és házakra, de érezhető volt a visszaesés február utolsó napjaiban. A katonai konfliktus kirobbanását követően a napi érdeklődések száma 22 százalékkal csökkent – írják. A szakember szerint a konfliktus rendeződését követően a döntésüket elhalasztó eladók és a vevők egyszerre jelenhetnek meg a lakáspiacon, ami érezhető élénkülést okozhat a forgalomban.

Airbnb 

Az Airbnb ingyenes, rövid távú szállást kínál akár 100 ezer Ukrajnából menekülő ember számára – jelentette be az Airbnb.org nonprofit szervezet és az Airbnb szálláshely-szolgáltató portál. A közlemény szerint a szállásokat az Airbnb, az Airbnb.org Refugee Fund adományozói és az Airbnb.org szállásadóinak felajánlásai teszik ki. Aki szeretné támogatni ezt az erőfeszítést otthona felajánlásával, az Airbnb.org-on tájékozódhat.

Hétfőn a szervezetek irányítói levelet küldtek Európa vezetőinek, elsőként Lengyelország, Németország, Magyarország és Románia vezetőinek, amelyben felajánlották támogatásukat a menekültek határokon belüli befogadásában. Szorosan együttműködnek a kormányokkal annak érdekében, hogy az egyes országok sajátos igényeit a lehető legjobban támogassák. Az elmúlt öt évben az Airbnb és az Airbnb.org több mint 54 ezer menekültet és menedékkérőt – többek között Szíriából, Venezuelából és Afganisztánból – juttatott ideiglenes lakhatáshoz partnerein keresztül a közlemény szerint.


A figyelmetekbe ajánljuk