Börtön vár a pénzügyi tanácsokat osztogató influenszerekre

Börtön vár a pénzügyi tanácsokat osztogató influenszerekre

Úgy néz ki, erősen befenyítették az online tartalomkészítőket.


Az Ausztrál Értékpapír- és Befektetési Bizottság (ASIC) egy hiánypótló tájékoztatót adott ki a helyi influenszereknek, amelyeben az állt, hogy akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak, ha megsértik a pénzügyi tanácsadásra vonatkozó törvényeket – számolt be róla a Haszon.hu

A közleményt egy kutatás előzte meg, melyben az ASIC megállapította, hogy a 18-21 éves ausztrál fiatalok 33 százaléka aktívan követ legalább egy „pénzügyi influenszert” valamely közösségi média platformon. Kiderült továbbá, hogy a fiatalok 64 százaléka változtatott pénzügyi magatartásán egy influenszer tanácsai miatt.

A bizottság most arra figyelmeztetett, hogy az influenszereknek bizonyos esetekben hivatalos engedélyre van szükségük ahhoz, hogy befektetési vagy bármilyen pénzügyi tippeket, tanácsokat osztogassanak közösségi fiókjaikon. Ha megsértik az előírásokat, akár öt évre is börtönbe kerülhetnek.

Kulcsfontosságú, hogy azok az influenszerek, akik online formában pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról értekeznek, betartsák a pénzügyi szolgáltatásokról szóló törvényeket. Ha ennek nem tesznek eleget, jelentős büntetéseket kockáztatnak, és veszélybe sodorják a befektetőket

– nyilatkozta Cathie Armor, az ASIC biztosa.

Mi számít ebben az esetben bűncselekménynek?

Például az, hogy „öt részvényopciót fogok megosztani veletek, melyek hosszú távon jól fognak teljesíteni, ezért érdemes befektetni beléjük és tartani őket”, valószínűleg pénzügyi terméktanácsnak minősül.

Viszont az, hogy „pénzt takaríthatsz meg azzal, ha saját magad készíted az ebédedet, nem pedig a munkahelyeden vásárolsz minden nap egy menüt”, inkább költségvetési tipp, mintsem pénzügyi tanácsadás, így az ilyen és ehhez hasonló kijelentések miatt nem fogják rács mögé dugni a tartalomgyártókat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a pénzügyi termékekre vonatkozó félrevezető vagy megtévesztő megjegyzések szintén törvénysértőek lehetnek.

(Haszon)

A figyelmetekbe ajánljuk