jeff bezos beszél és mutogat

Ez a valaha mért legnagyobb vagyoncsökkenésük.


A világ 500 leggazdagabb embere együttesen 1,4 billió dollárt veszített az év első felében, ami az eddigi legrosszabb félév az elmúlt évekhez képest – írja a RobbReport.

Ahogy a bankok a kamatlábakat emelik, hogy megfeleljenek az emelkedő inflációnak, a részvények zuhanórepülésbe kezdenek, ami nyilvánvalóan a részvényeket birtokló milliárdosokat is érinti. Elon Musk Teslája minden idők legrosszabb negyedévét produkálta, míg Jeff Bezos Amazonja a dotkomlufi kipukkadása óta a legnehezebb időszakot élte át. Musk nettó vagyona közel 62 milliárd dollárral csökkent, míg Bezosé 63 milliárd dollárral.

Egy teljesen hétköznapi embernek felfoghatlan ez a pénzmennyiség, de a vezető milliárdosok ennek a veszteségnek még a hatását sem biztos, hogy érezni fogják. Így Musk továbbra is a világ leggazdagabb embere, 208,5 milliárd dolláros vagyonával, majd őt követi Bezos 129,6 milliárd dollárral.

Vagyonuk nagy részét a világjárvány idején szerezték, amikor az amerikai milliárdosok együttesen mintegy 2 billió (!) dollárral lettek gazdagabbak. A koronavírus-válság megsegítésére hozott ösztönző intézkedések a technológiai cégektől kezdve a kriptovalutákig minden értékének növekedéséhez vezettek.

2020 januárja és 2021 novembere között például Musk 293,7 milliárd dollárra tett szert, Bezosnak pedig 86,2 milliárd dollár ütötte a markát.

A 2022-es év azonban nem volt ilyen kegyes, sajnos senkihez sem. Az év elején a világon tíz embernek volt 100 milliárd dollárnál nagyobb vagyona, ez a szám mostanra már csak négy. Mark Zuckerberg, aki korábban a top 10-ben volt, vagyonának több mint felét elvesztette, így a – lehet, hogy sokakat meglepő – 17. helyre esett vissza a világ leggazdagabb embereinek listáján.

Hasonlóképpen, Changpeng Zhao, kripto úttörő, aki januárban jelent meg először a Bloomberg Billionaires Indexen, a vagyona 96 milliárd dollárról mostanra 16 milliárd dollárra zuhant.

Ám az óriási veszteségek ellenére valószínűleg nem estek kétségbe, és még mindig keresik a befektetésre érett területeket.


A figyelmetekbe ajánljuk