Óriási fordulat figyelhető meg a használtautó-piacon

Óriási fordulat figyelhető meg a használtautó-piacon

A vásárlók egyre olcsóbban juthatnak új autókhoz, ami idővel a használtautó-piacra is pozitív hatással lehet. A hasznaltauto.hu márkamenedzsere, Lőcsei Dániel szerint így hosszú távon jelentősen megfiatalodhatna a hazai autóállomány.


Folyamatosan emelkedik a hazai piacon megvásárolható személyautók átlagéletkora, ami leginkább annak tudható be, hogy 2022-ben jelentősen megdrágultak a használt autók. Emiatt az autóvásárlók túlnyomó többsége kénytelen megfizethetőbb, következésképp idősebb modelleket keresni – írja a Drive.

Ez is érdekelhet: A legegyszerűbb jogosítvánnyal is használható lesz ez az új repülő autó

Ez a tendencia viszont lassacskán megfordul: ugyanis 2023 vége óta újra olcsóbban vásárolhatunk használt autókat.

A keresési preferenciák alapján jelenleg a vásárlók a tíz éves autók iránt érdeklődnek a leginkább, a telefonos kérdőívek tanulsága szerint viszont a tizennyolc éves használt járművek a legkeresettebbek. Lőcsei hozzátette, hogy a trend évről évre változik: 2022-ben még a tizenhat éves autók álltak a toplista élén, 2023-ban már a tizenhét éves kocsikat keresték a legtöbben – idén pedig ez a szám tizennyolcra nőtt.

Shutterstock

Ám nem feltétlenül kell továbbra is az elöregedő autókban gondolkodniuk a magyar vásárlóknak, ugyanis az újautó-árak 2023 végére elkezdtek mérséklődni – ez pedig idővel a használtautó-piacra is hatással lesz.

Ha így lesz, komolyabb árcsökkenésre számíthatnak a leendő vevők, aminek következtében a hazai autópark is hamarosan megfiatalodhat. Ez különösen jó hír annak fényében, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint a magyar gépkocsiállomány átlagéletkora 2024 második negyedévében csaknem tizenhat év volt.

Olvasd el ezt is! Nagy hatótáv? Nagy méret? 14 e-autó országúti használatra

A magyar újautó-piacon a Suzuki a legnépszerűbb márka. A második a Toyota, a harmadik helyezett pedig a Skoda. Idén minden harmadik itthon eladott személygépkocsi ezen autómárkák valamelyikéhez tartozott.

A figyelmetekbe ajánljuk