inkognitó google chrome
Shutterstock

Mennyire inkognitó a Google privát böngészője? A Google-alkalmazottak válasza beszédes

Beszédes, mennyire veszik komolyan az alkalmazottak az „inkognitó" elnevezést.

Több felhasználó perelte a Google-t idén tavasszal, mivel véleményük szerint a gigavállalat félrevezette a nyilvánosságot arról, hogy valójában mennyi adatot gyűjt a felhasználókról – még akkor is, amikor azok a böngészőt inkognitó módban használják. A napokban új részletek derültek ki az ügyből, miután pár Google-alkalmazott levelezése nyilvánosság elé került, ahol lényegében jót viccelődnek az inkognitónak nevezett böngészőablakról.

De egy komolyabb levél is kikerült a bíróságon: a Google marketingvezetőjének, Lorraine Twohillnek egy e-mailje, amelyet a Google vezérigazgatójának, Sundar Pichainak küldött. A Bloomberg által idézett tavalyi üzenetben Twohill azt kéri főnökétől, hogy „legyen az inkognitó mód valóban privát", mivel nehézkesen marketingelhető egy olyan mód, ami „nem igazán privát" – emiatt a marketingcsapatnak sok mindent el kell fedni, ami „még károsabb".

Az e-mail, rengeteg más belsős kommunikációval együtt, a folyamatban lévő per bírósági dokumentumokból derült ki. Ezekből az is kiderül, hogy sok Google-mérnök úgy gondolta, hogy a vállalatnak az inkognitó móddal kapcsolatos kifelé irányuló álláspontja gyanús és félrevezető volt – mutatja be a Bloomberg cikkét a Futurism.

Egy 2018-as tanulmányról szóló beszélgetés kapcsán – amelyben azt találták, hogy a felhasználók 56,3 százaléka szerint inkognitó mód alatt a Google nem látja a keresési előzményeket, illetve 37 százalékuk szerint az inkognitó megakadályozza a munkáltatókat abban, hogy nyomon kövessék őket – az egyik Chrome-mérnök egy 2018-as csoportos csevegésben azt írta a kollégáknak, hogy

abba kell hagynunk az inkognitó elnevezést, és a Spy Guy ikon használatát

– utalva az inkognitó mód ikonjára, amely egy napszemüveget és kalapot viselő rajzfilmes kém sziluettjét ábrázolja.

Egy másik mérnök válaszul a Simpson család egyik szereplőjének wikioldalára hivatkozott, akit Guy Incognitónak hívnak, és aki pontosan úgy néz ki, mint Homer Simpson – ha rossz álruhában lenne.

A névtől függetlenül az inkognitó ikonjának mindig is ennek kellett volna lennie, ami pontosan érzékelteti az általa biztosított adatvédelmi szintet

– írta az alkalmazott.

A Google egyébként azzal érvel a bíróságon, hogy egyértelművé teszi a felhasználók számára, hogy az inkognitó mód nem teljesen privát, és hogy a felhasználók már beleegyeztek abba, hogy a vállalat nyomon kövesse adataikat. A tárgyalásnak még nincs kitűzött időpontja, de kiderülhet belőle, hogy a Google milyen adatokat tárol el az inkognitó módból.


A figyelmetekbe ajánljuk