Elizabeth Taylor a Cleopatra című filmben (1963)
Fotó: Profimédia

A történelem 5 leggazdagabb uralkodónője, akik vagyonát még elképzelni is nehéz

A világ jelenleg leggazdagabb női uralkodója egyben az egyetlen is, miután Erzsébet királynő szeptemberben elhunyt.


II. Margit dán királynő a Guinness World Records szerinti 40 millió dolláros (14,5 milliárd forintos) nettó vagyonával masszívan ül a trónon. Bár ez az összeg nekünk, „földi halandóknak" egyáltalán nem tűnik rossznak, messze elmarad Erzsébet királynő halála előtti 600 millió dolláros (221 milliárd forint) nettó vagyonától. A szám még inkább megdöbbentő, ha összevetjük a világ leggazdagabb uralkodóival, a thaiföldi Maha Vajiralongkorn királlyal, akinek 43 milliárd dolláros (15 billió forint), és a brunei Hassanal Bolkiah szultánnal, akinek 28 milliárd dolláros (10 billió forint) vagyona van.

A történelem legnagyobb uralkodónői bőséges bankszámlák felett gazdálkodtak, ha figyelembe vesszük az olyan javakat is, mint a föld, a só és az arany, amit felhalmoztak. Íme a történelem öt leggazdagabb királynője.

Ez is érdekelhet: 4 vérszomjas asszony: a történelem legkegyetlenebb királynői

​5. Hatsepszut (i. e. 1507-1458) − becsült nettó vagyona ma: legalább 2 milliárd dollár (737 milliárd forint)

A férje (és féltestvére) halála után trónra lépő Hatsepszut két évtizedes uralkodása rendkívül jövedelmezőnek bizonyult. Bár nehéz kiszámítani Egyiptom első női fáraójának pontos nettó vagyonát, azt mondják, hogy az arany-, réz- és drágakőbányák feletti ellenőrzése miatt a második helyre került a történelem leggazdagabb királynői között: csak az aranybányák ma körülbelül 2 milliárd dollárt érnének.

4. Kasztíliai Izabella (1451-1504) − becsült nettó vagyona ma: 5 milliárd dollár (majd 2 billió forint)

Kaszt\u00edliai Izabella kir\u00e1lyn\u0151

Kép: Getty Images

A spanyol királynő akkor volt a csúcson, amikor feleségül ment unokatestvéréhez, II. aragóniai Ferdinándhoz, ezzel kibővítve birodalmát. Spanyolországot európai nagyhatalommá változtatták, cserébe pedig gigantikus vagyonra tettek szert. Izabella 1504-ben bekövetkezett haláláig évi 1,45 millió dukát − az akkori aranypénz − volt a jövedelme. A forrás becslése szerint 1000 dukát 3421 gramm aranynak felel meg. Az arany ára jelenleg grammonként 22 664 forint. Ha évi 1,45 millió dukátot keresett, akkor ez körülbelül 2 billió forintot jelent, ha figyelembe vesszük 30 éves uralkodását.

​3. VII. Kleopátra (Kr. e. 69-30 Kr. e.) − becsült nettó vagyona ma: 96 milliárd dollár (36 billió forint)

VII. Kleopátra Kr. e. 51 és Kr. e. 30 között uralkodott Egyiptomban. Ravasz taktikája a politikai manipuláció terén lehetővé tette számára, hogy tőkét kovácsoljon vagyonából és birodalmából, amely magában foglalta az ország legvirágzóbb iparágainak ellenőrzését, mint a búza, a papirusz és a kenőcsök. A többnyelvű fáraó egzotikus szépségéről volt híres. Éles eszű vezetői képességei segítettek békét teremteni a korábbi csőd és háború által megosztott nemzetnek. Kleopátra 96 milliárd dollárra becsült nettó vagyona ellenére állítólag nagy összegeket kölcsönzött más külföldi vezetőktől, és maga sem tudott mindig pazarul élni.

Ha tovább olvasnál: Minden, amit eddig lehet nem tudtál Kleopátráról

2. Nagy Katalin (1729-1796) − becsült nettó vagyona ma: 1,5 billió dollár (551 billió forint)

Nagy Katalin kir\u00e1lyn\u0151

Kép: Getty Images

Nagy Katalin Oroszország „aranykorában" uralkodott, és a 18. században globális szuperhatalommá változtatta a nemzetet. A mai napig ő az orosz történelem leghosszabb ideig uralkodó nője, aki földvagyonának köszönhetően a világ akkori GDP-jének mintegy öt százaléka felett rendelkezett. A trónon töltött ideje alatt több felkelési kísérletet is túlélt, és olyan vagyont halmozott fel, amely a becslések szerint ma 1,5 billió dollárt ér.

1. Wu császárnő (624-705) − mai becsült vagyona 16 billió dollár (5,8 billiárd forint) 

A kínai Tang-dinasztia Wu császárnője 16 billió dolláros (5,8 billiárd forint) becsült nettó vagyonával a történelem leggazdagabb női uralkodójának számít. Kolosszális vagyonszerzését azonban állítólag egy vérrel átitatott, cselszövéssel teli hatalomra jutás előzte meg. Azt mondják, hogy saját fiait − akik előtte császárok voltak − megfosztotta trónjuktól. Wu 15 éves uralkodása alatt segített kiterjeszteni a nemzet birodalmát Közép-Ázsiára, és a tea és a selyem nyugati országokkal folytatott kereskedelmével virágzott a gazdasága. Ellentmondásos figura, de jelentős mértékben hozzájárult az ország akkori növekedésének támogatásához.

Forrás: Luxury Launches


A figyelmetekbe ajánljuk