Négy kincs, amelyek talán a legértékesebbek a világon

Négy kincs, amelyek talán a legértékesebbek a világon

A múltban óriási vagyont halmoztak fel drágakövek, arany, érmék és királyi műkincsek formájában. Ám idővel a hatalmas pénzösszegeket érő kincsek eltűntek, és a modern kor kincsvadászai a felkutatásukra indultak. Egyeseknek szerencséjük volt, míg mások sose találták meg az áhított ékességet.


Fabergé-tojások

A Fabergé-tojások a Fabergé-ház által készített, ékkövekkel díszített húsvéti tojások, amelyeket III. Sándor és II. Miklós orosz cárok kaptak. A nyolc eltűnt tojás közül az egyiket több mint 33 millió dollárért eladták.

A borostyánszoba

commons.wikimedia.org

A borostyánszobát 1701-ben Andreas Schutler építette a legfinomabb megkövesedett gyanták és tiszta arany felhasználásával Charlottenburg városának. A szoba értékének modern becslései a 142 millió dollártól több mint 500 millió dollárig terjedtek 2016-ig. A szobát azonban átköltöztették a Berlini Palotába. A borostyánszobát 1716-ban I. Frigyes Vilmos Nagy Péternek, az akkori orosz cárnak ajándékozta a Svédország elleni szövetségük megpecsételéseként.

Patiala nyaklánc

commons.wikimedia.org

A Cartier-ház 1928-ban készítette el a Patiala nyakláncot Bhupinder Singh számára. A lánc 2930 gyémántból állt, és a Cartier valaha készült legdrágább és legkitűnőbb ékszere. A nyakláncon a világ legnagyobb gyémántja, a híres De Beers is ékeskedett. A mestermű elkészítése három évig tartott, és a becslések szerint 125 millió dollárba került.

A nyaklánc azonban 1948-ban rejtélyes módon eltűnt, és egy részét később Eric Nussbaum fedezte fel Londonban. A láncból hiányoztak a középső gyémántok, és a nyomukra tett erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak. A Cartier-ház szintetikus gyémántok hozzáadásával próbálta helyreállítani a megtalált ékszert.

 Ír koronaékszerek

commons.wikimedia.org

Az ír koronaékszerek a Szent Patrik-rend uralkodójának és nagymesterének gyönyörű, ékkövekkel díszített csillag- és jelvénydíszei voltak. A 20 millió dollárt érő ékszerek 1907-ben tűntek el a dublini kastélyból, és azóta sem kerültek elő.


A figyelmetekbe ajánljuk