Az Ermitázsban kiállított lábbeli a szkíták temetkezési szokásainak és a sztyeppék időjárási körülményeinek köszönhetően maradt fenn. Ráadásul viselője is megkímélte.A túlvilági élet kellékei

Szk\u00edta temetkez\u00e9si hely

Orosz Tudományos Akadémia, Szentpétervár

A szibériai Altaj-hegységben végzett ásatások során fedezték fel a csizmát, egy szkíta temetkezési domb alatt több méter mélyen rejlő halotti kamrában. A mumifikálódott tulajdonosát a nomád hitrendszer szerint a túlvilági élethez elengedhetetlen kellékek vették körül: ékszerek, ételek, fegyverek és ruhák.

Díszítés mesterfokon

2300 \u00e9ves szk\u00edta csizma

The British Museum

A piros textil borítású bőrcipő felső részén gyapjú pánt fut körbe, rajta bőr figurákkal. Oldalt virág hímzés díszíti, üveggyöngyökkel, talpán pirit kristály rombuszok. A cipő talpának állapota a legmegdöbbentőbb, lehet, hogy viselője magas rangú hölgy volt, aki nem sokat járt gyalog, viszont sokat ült – lovon vagy a sátorban a tűz körül.

Amit a szkítákról tudhatunk…

A szkíták kevés emléket hagytak maguk után, de a temetkezési szertartásaik során elásott tárgyak megőrződtek az utókornak a térség időjárási körülményeinek köszönhetően. A videóban, amelyben bemutatják a megtalált kincseket, Barry Cunliffe brit régész arról is beszél, hogy a belső-ázsiai sztyeppéken található temetkezési dombok óriási mennyiségű, még feltáratlan régészeti műkincset rejtenek.

Forrás: Open Culture

Friss

Ezeket a fotókat még sose láthattad a ma 10 éves Scott Pilgrim forgatásáról

Pontosan 10 évvel ezelőtt, 2010. augusztus 10-én mutatták be a Scott Pilgrim a világ ellent, Edgar Wright képregényadaptációt. A film bukott a mozikban ugyan, mégis klasszikussá vált. Az évforduló miatt Wright megosztott egy halom, még sose látott fotót a forgatás első pár napjáról. Íme!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk