koja faház

A látványos építményt Kojának nevezték el, ami svédül annyit jelent, hogy „kunyhó" vagy „barlang", és helyi fából és gyapjúból készült.


A svéd márka, a Polestar, amely leginkább forradalmi elektromos járműveiről ismert, most mutatott be egy új, fényűző faházat a finnországi erdőkben. A Koja névre keresztelt újgenerációs lakást egy finn tervező, Kristian Talvitie alkotta meg, és a 2021-es Polestar Design versenyen díjat is kapott érte. Az autógyártót a tervek annyira lenyűgözték, hogy úgy döntöttek, valóban életre keltik a Koja-t.

Lenyűgözött minket az ötlet, és az, ahogyan értékeinket más környezetbe ülteti át

– mondta Maximilian Missoni, a Polestar formatervezési vezetője.

A Koja valóban magába foglalja a márka dizájnnyelvét és fenntarthatósági etikáját azáltal, hogy minimalizálja az anyag- és energiafelhasználást, miközben néhány luxuselemmel felturbózza az élményt.

A tervező a Polestar Design csapatával és a finn Ultra cég munkatársaival dolgozott együtt, hogy az eredeti tervből valósággá váljon. Maga a szerkezet fenntartható anyagokból épült, például helyi forrásból származó fából és gyapjúból, amelyek segítenek a természetes környezetbe való beilleszkedésben.

A Koja célja a fenntartható utazás újradefiniálása azáltal, hogy csökkenti az utazás szükségességét. Lényegében a faház lehetőséget ad a turistáknak arra, hogy teljes mértékben megtapasztalják a természetet anélkül, hogy hosszú utat kellene megtenniük a vadonba.

(RobbReport)

A figyelmetekbe ajánljuk