A Facebook és a Meta logója.

Csoportos keresetet nyújtottak be a Facebook anyavállalata, a Meta Platforms ellen Nagy-Britanniában. Amennyiben Mark Zuckerberg cége elveszíti a pert körülbelül 1000 milliárd forintnak megfelelő büntetést kellene fizetnie.


A keresetet egy versenyjogi akadémikus, Liza Lovdahl Gormsen nyújtotta be a versenyfellebbezési törvényszékre 44 millió állampolgár nevében.

Az óriásvállalatot azzal vádolják, hogy a felhasználói feltételekben arra kötelezte a fogyasztókat, hogy adják át a személyes adataikat a platformhoz való hozzáférés érdekében. Gormsen szerint a Facebook nagy mértékben visszaélt piaci erőfölényével, ezzel pedig több milliárd fontot keresett 2015 és 2019 közötti időszakban.

Gormsen továbbá azt is megemlítette, hogy a Facebook különböző algoritmusok segítségével egy mindenre kiterjedő „profilt” épített az emberek internetezési szokásairól és ezeket az adatokat később nyerészkedésre használta fel.

A vállalat szerint az emberek azért vették igénybe a szolgáltatásaikat, mert az értéket jelentett számukra, és „érdemben szabályozhatják, hogy milyen információkat osztanak meg a Meta platformjain és kivel".

Amennyiben a brit bíróság Gormsenék javára ítél, akkor a Meta Platformsnak 1000 milliárd forintnyi büntetést kellene kicsengetnie.

A figyelmetekbe ajánljuk