Egy londoni étterem augusztustól „minimumköltséget" vezet be, ami miatt az egyedül étkező vendégeknek lényegében dupla árat kell fizetniük az ételekért.
Alex Dilling, a két Michelin-csillagos Hotel Café Royalban tulajdonosa emellett augusztustól megemeli a kóstolómenük árát is. Jelenleg egy ötfogásos kóstolómenü 125 fontba, nagyjából 55 ezer forintba kerül személyenként, míg hét fogásért 175 fontot, nagyjából 77 ezer forintot kell fizetni.
Augusztus 17-től az étterem 11 százalékkal emeli az árakat, így az öt fogás 165 fontra, a hét fogás pedig 195 fontra emelkedik –kb. 72 500 forinra és 86 ezer forintra.
Ez is érdekelhet: Fukarkodnának az európaiak? Egy amerikai vendéglátós kevesellte a borravalóját
Az étterem az áremelést a magas beszállítói költségekkel és a Brexit miatt növekvő londoni munkaerőhiánnyal indokolta.
Mindez azt jelenti, hogy aki egyedül látogatná meg az éttermet legalább 330 fontot kell fizetni a beérkező rendelések magas mennyisége miatt.
Az étterem azonban megerősítette, hogy az előírt minimális költés nélkül is fenntartanak egy-két asztalt az egyedül étkezők számára. Így azok a pár nélkül étkezők, akik a kívánt foglalási idő előtt 24-48 órán belül foglalnak, megúszhatják a minimális kiadást, attól függően, hogy az adott időpontban rendelkezésre állnak-e ezek az asztalok – írja az Independent.
Nem meglepő, hogy a kezdeményezés felháborodást váltott ki a Twitteren, ahol a kommentelők gyorsan rámutattak az egyedül étkezés örömeire, és arra, hogy a szolóban étkezőket gyakran megbélyegzik, az új szabály pedig csak egy újabb büntetés az egyedülállók számára.
Klasszikus példája annak, hogy a vendéget teszik a problémává, ahelyett, hogy megoldást találnának. Mi lenne, ha átkonfigurálnád az éttermedet, hogy alkalmazkodjon a szoló vendégekhez is, és maximalizáld a bevételt?". Ez a vendéglátás ellentéte!"
– írta például az éttermi marketing területén dolgozó Hugh Smithson-Write.
Victoria Sheppard, a Hotel Café Royal ügyvezetője szerint mióta az étterem megkapta két Michelin-csillagot drámaian megnőtt az egyedül étkezők száma, és bár mindent megtesznek, hogy őket is befogadják, „tekintettel kell lenniük az étterem működési költségeire is".
A helyi környékünkön lévő éjszakai klubokban az asztalok vagy szállodák esetében minimális költés van, ugyanazt az árat kell fizetni, akár egy vendég, akár két vendég, ez soha nem volt vita tárgya
– tette hozzá.