fine dining
Shutterstock

Egy étterem minimum költést vezetett be, az egyedül étkezők dupla áron fizethetnek

Egy londoni étterem augusztustól „minimumköltséget" vezet be, ami miatt az egyedül étkező vendégeknek lényegében dupla árat kell fizetniük az ételekért.


Alex Dilling, a két Michelin-csillagos Hotel Café Royalban tulajdonosa emellett augusztustól megemeli a kóstolómenük árát is. Jelenleg egy ötfogásos kóstolómenü 125 fontba, nagyjából 55 ezer forintba kerül személyenként, míg hét fogásért 175 fontot, nagyjából 77 ezer forintot kell fizetni.

Augusztus 17-től az étterem 11 százalékkal emeli az árakat, így az öt fogás 165 fontra, a hét fogás pedig 195 fontra emelkedik –kb. 72 500 forinra és 86 ezer forintra.

Ez is érdekelhet: Fukarkodnának az európaiak? Egy amerikai vendéglátós kevesellte a borravalóját

Az étterem az áremelést a magas beszállítói költségekkel és a Brexit miatt növekvő londoni munkaerőhiánnyal indokolta.

Mindez azt jelenti, hogy aki egyedül látogatná meg az éttermet legalább 330 fontot kell fizetni a beérkező rendelések magas mennyisége miatt.

Az étterem azonban megerősítette, hogy az előírt minimális költés nélkül is fenntartanak egy-két asztalt az egyedül étkezők számára. Így azok a pár nélkül étkezők, akik a kívánt foglalási idő előtt 24-48 órán belül foglalnak, megúszhatják a minimális kiadást, attól függően, hogy az adott időpontban rendelkezésre állnak-e ezek az asztalok – írja az Independent.

Nem meglepő, hogy a kezdeményezés felháborodást váltott ki a Twitteren, ahol a kommentelők gyorsan rámutattak az egyedül étkezés örömeire, és arra, hogy a szolóban étkezőket gyakran megbélyegzik, az új szabály pedig csak egy újabb büntetés az egyedülállók számára.

Klasszikus példája annak, hogy a vendéget teszik a problémává, ahelyett, hogy megoldást találnának. Mi lenne, ha átkonfigurálnád az éttermedet, hogy alkalmazkodjon a szoló vendégekhez is, és maximalizáld a bevételt?". Ez a vendéglátás ellentéte!"

– írta például az éttermi marketing területén dolgozó Hugh Smithson-Write.




Victoria Sheppard, a Hotel Café Royal ügyvezetője szerint mióta az étterem megkapta két Michelin-csillagot drámaian megnőtt az egyedül étkezők száma, és bár mindent megtesznek, hogy őket is befogadják, „tekintettel kell lenniük az étterem működési költségeire is".

A helyi környékünkön lévő éjszakai klubokban az asztalok vagy szállodák esetében minimális költés van, ugyanazt az árat kell fizetni, akár egy vendég, akár két vendég, ez soha nem volt vita tárgya

– tette hozzá.

A figyelmetekbe ajánljuk