Még csak pár napja szállt be a bizniszbe, a Twitter befektetői máris beperelték Elon Muskot

Április 7-én futótűzként terjedt a hír, hogy a Twitter közösségi portált üzemeltető vállalat részvényei tovább emelkedtek miután Elon Musk megvásárolta a mikroblogot működtető közösségimédia-vállalat részvényeinek 9,2 százalékát. Azonban úgy néz ki ez sokaknak nem tetszett.


Csoportosan perlik Elon Muskot, ugyanis a Tesla vezérigazgatója nem hozta nyilvánosságra 5%-os részesedését a közösségi médiavállalatban, amikor erre kötelezték. A késedelem lehetővé tette Musk számára, hogy több Twitter-részvényt vásároljon alacsonyabb áron, és kicsalja a Twitter-részvények eladóit a megnövekedett nyereségből.

A keresetet kedden nyújtotta be a manhattani szövetségi bíróságon Marc Bain Rasella minden olyan befektető nevében, aki 2022. március 24. és 2022. április 1. között értékesítette vagy más módon rendelkezett a Twitter, Inc. értékpapírjaival.

A per szerint Musk januárban kezdett Twitter-részvényeket vásárolni, és március 14-re több mint 5%-os tulajdonrészt szerzett. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) előírja a befektetők számára, hogy az 5%-os küszöb átlépésétől számított 10 napon belül nyújtsák be a 13-as listát. Musk nyilvánvalóan csak akkor nyújtotta be a jelentést, amikor már 9,1%-os részesedést tudhatott magáénak.

Amikor Musk végül benyújtotta a szükséges jegyzéket, és ezzel felfedte a Twitterben lévő tulajdonosi részesedését, a vállalat részvényei a 2022. április 1-jei 39,91 dolláros részvényenkénti záróárról 2022. április 4-én 49,97 dolláros részvényenkénti záróárra emelkedtek. Ez körülbelül 27%-os növekedést jelent

– olvasható a perben.

Azzal, hogy Musk elhallgatta növekvő részesedését, mesterségesen alacsonyan tudta tartani a részvények árfolyamát, és felárral tudta megvásárolni azokat.

Április 4-én a Twitter megerősítette, hogy Musk 9,2%-os részesedést vásárolt a vállalatból. De szó volt arról is, hogy csatlakozik a Twitter igazgatótanácsához, ám a cég vezérigazgatója, Parag Agrawal a hét elején meggondolta magát, miután a milliárdos egy sor tweetet írt arról, hogy vajon haldoklik-e a Twitter, és hogy a vállalatnak hajléktalanszállóvá kellene-e alakítania San Franciscó-i székhelyét.

(techcrunch)

A figyelmetekbe ajánljuk