Elon Musk

Elon Musk

Az emberek döntöttek: Elon Musknak el kell adnia részvényeit

Egyúttal a világ leggazdagabb embere azt is elkotyogta véletlenül, hogy a részvényekbe fektetés egyfajta adóelkerülés is a leggazdagabbaknak.


Az utóbbi években egyre több törekvés van arra, hogy a világ leggazdagabb 1%-ának vagyonát újraosszák az emberi ésszel felfoghatatlan és egyre táguló gazdasági szakadék miatt. Ennek egyik formája lenne egy olyan, korábban benyújtott törvénytervezet, ami nem csak a bevételüket adóztatná a leggazdagabbaknak, hanem a részvényeik értékének a növekedését is. Az adóelkerülés egy formája lett ugyanis részvényekben tartani a vagyont, az után ugyanis csak akkor adózik valaki, ha eladja esetleg a részvényt készpénz fejében.

Hogy mennyire bizarr és elbaltázott az adózás az Egyesült Államokban, jól mutatja, hogy Elon Musk a Twitterén szavaztatta meg az emberekkel, hogy eladja-e a Tesla-részvényeinek 10%-át. Több, mint 3,5 millió ember szavazott, 57,9 százalékkal pedig eldőlt, hogy eladja. Ugyanakkor ahogy a The Verge is finoman rámutatott, szeptemberben arról beszélt még, hogy vannak Tesla-részvényei, amiken hamarosan muszáj lesz túladnia, mivel lejárnak.

Eleve nem egy Twitteres szavazással kéne eldőlnie, hogy a világ leggazdagabb embere fizessen-e adót, de összességében ez csak egy újabb PR-fogás a részéről, hisz ígyis-úgyis eladta volna valószínűleg a részvényeket.

Musk egyébként, ahogy egy későbbi tweetben kifejtette, saját verziója szerint azért szavaztatta meg a dolgot, mivel minden vagyonát részvényekben tartja, így csak akkor tud adót fizetni, ha elad részvényeket. Ahogy arra Jesse Eisinger újságíró rögtön megjegyezte, ezzel Musk gyakorlatilag elismerte azt, hogy a leggazdagabbaknak az adózás gyakorlatilag nem kötelező, hanem valami olyasmi, amit akkor csinálnak, ha akarnak. Ha pedig el akarják kerülni, szimplán részvényekben tartják a pénzüket.


A figyelmetekbe ajánljuk