vegetable stand photo

5 további tipp, hogy kevesebbet költs élelmiszerre

Az inflációnak köszönhetően valószínűleg jól jön mégtöbb spórlós trükk. Néhány apróság meglepően sokat segíthet, hogy kordában tartds a költéseidet.


Korábbi cikkünkben már adtunk néhány tonácsot, hogy a gazdasági problémákra felkészültebb reakciód lehessen, így amennyiben az eddig kimaradt, ajánljuk először is azt. Ha pedig az már megvolt, akkor most mondunk 5 további apró praktikát, amivel sokkal tudatosabb lehetsz a költéseiddel.

Vedd a bolt saját márkás dolgait

Ha a nemzeti márkás termék helyett a bolti márkát választod, egyes becslések szerint akár 5-50 százalékot is lefaraghatsz a számládból. Némelyik saját márkás termék pedig már-már nevetségesen jó. Akár picit játékossá is teheted magadnak az elején azzal, hogy úgymond megversenyezteted egymással ezeket a márkákat, akár termékekként. Aztán egy idő után tudni fogod, miből hol találod a legjobb arányát olcsónak és jónak.

​Csak akkor vegyél húst, ha akciós

A húsok - beleértve a marhahúst, a sertéshúst és a baromfit - az elmúlt években a legnagyobb áremelkedéseknek voltak kitéve. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy egy farm közelében élsz, nagy az esélye, hogy észrevetted. Éppen ezért ha kipróbálsz néhány új vega receptet, az nem csak az állatoknak és a bolygónak lehet jó, de a pénztárcádnak is. Azt is megfontolhatod, hogy a húst egy hétre teljesen kihagyd kezdésként. De tudd, hogy minél több húst fogyasztassz, annál többet költesz jelenleg.

Készítsd el magadnak

Hideg sör, joghurt és annak tejmentes megfelelője, grillezett pizza, salátaöntetek és még sok más - rengeteg olyan receptet találsz az interneten, amelyeket otthon is elkészíthetsz, és - ez a döntő rész - hétről hétre pénzt takaríthatsz meg. Igazából a legtöbb dolog olcsóbb, ha nem a készet veszed, hanem magadnak állítod elő.

Termeszd meg magad! 

Attól függően, hogy hol élsz, mennyi helyed és időd van, a saját termények termesztése nem biztos, hogy reális. A fűszernövények azonban lényegesen kevesebb helyet foglalnak, kevés karbantartást igényelnek, és akár beltérben is termeszthetők. Mindkét esetben te leszel az első a sorban a legfrissebb és legköltséghatékonyabb terményekért, amelyeket valaha is megkóstoltál.

Használj készpénzes rendszert.

Bár régimódinak vagy akár elavultnak is tűnhet, a készpénz a legjobb megoldás, ha ki akarsz jönni szűkös büdzséből. A készpénzes költségvetés nem csak azért működik jól az élelmiszerbevásárlási kiadások esetében, mert a bankjegy átadásának fizikai tranzakciója másképp rögzül az agyadban, hanem azért is, mert arra ösztönöz, hogy a kiadások részleteire koncentrálj.

(Forrás: Kitchn)


A figyelmetekbe ajánljuk