infláció
Shutterstock

Keveset vásárolunk, hamarosan vége lehet az élelmiszer-inflációnak

Az elmúlt időszakban műtrágyahiány jellemezte a piacot, ami az élelmiszer-inflációhoz is hozzájárult. Szakemberek szerint viszont már csak hetek kérdése, hogy megforduljon a folyamat, ami azt jelentené, hogy április-május környékén 15-20 százalékos csökkenés is várható a tejtermékeknél.

2022 szeptemberében a magas magas földgázárak miatt az európai műtrágyagyárak 70 százalékában leállt a termelés, 2023-ra azonban változhat a helyzet.

Bige László, a legnagyobb magyar műtrágyagyárak tulajdonosa az ATV Híradónak azt nyilatkozta, hogy jelenleg

csökken a gáz ára, ami miatt a műtrágya is olcsóbb lett

írja az Index.

Ez is érdekelhet: Jó néhány élelmiszer már olcsóbb Nyugat-Európában

Bige azt is elmondta, hogy november eleje óta a „csúcson termelnek”, és a terméket el is tudják adni Európa-szerte.

A műtrágyahiány az élelmiszerár-emelkedést is magával vonzotta, aminek a szakértők szerint lassan vége. Raskó György agrárközgazdász úgy fogalmazott, az élelmiszer-infláció nemsokára megáll, a szekértő szerint ez már csak hetek kérdése.

Egyre több jelzés jön, hogy az élelmiszer-eladások volumene nagyon drasztikusan csökken januárban, a magyar tulajdonú vegyesboltoknál ez a csökkenés 20 százalék fölött van, ami óriási visszaesés. Ennél nagyobb inflációfékező eszköz nincsen

– mondta.

Véleménye szerint a drágaság és az amiatt visszaesett kereslet az oka az élelmiszer-infláció végének. Hozzátette: április-május környékén a tejtermékeknél akár 15-20 százalékos csökkenés is várható.


A figyelmetekbe ajánljuk