Az Amazon is szerepel a legveszélyesebb munkahelyek listáján
A to Z

Az Amazon is szerepel a legveszélyesebb munkahelyek listáján

A sérülések számának ugrásszerű növekedésével szolgált rá a nem túl hízelgő címre ismét. Nem először szerepel ugyanis ezen az éves szégyenlistán.


Az Amazon immár harmadszor került fel az Egyesült Államok legveszélyesebb munkahelyeinek listájára. A COSH (Council for Occupational Safety and Health) nevű országos érdekvédelmi szervezet felvette az Amazont a Piszkos tizenkettő fantázianevű listájára, amelynek célja, hogy megszégyenítse a megítélése szerint legkevésbé biztonságos amerikai munkahelyeket 2022-ben.

Az internetes kiskereskedő az iparági átlag több mint kétszeresét meghaladó sérülésszámmal érdemelte ki a kevéssé hízelgő elismerést, beleértve a hat halálesetet az alabamai Bessemerben található raktárban, amióta 2020-ban megnyitották. Az országos COSH megjegyezte, hogy az egyik meghalt dolgozót állítólag betegség közben kényszerítették dolgozni, mivel nem volt elég fizetetlen szabadideje.

E mellett a munkatempó és az általános megterhelés hozzájárult a sérülésekhez. Az érdekvédők arra is rámutattak, hogy az Amazon kirúgott egy raktármunkást, miután 2020-ban tiltakozott a COVID-19 biztonsági intézkedések hiánya miatt. Egy bíró nemrégiben kötelezte az Amazont a raktármunkás visszavételére, miután megállapította, hogy a kritikája miatti megtorlásként rúgták ki.

A vállalat kezdetektől tagadja, hogy indokolatlan kockázatnak tette volna ki a dolgozókat, és a bizonyítékok hiánya ellenére fenntartja, hogy raktármelóst a vállalat nyelvi szabályzatának megsértése miatt rúgták ki. Az Amazon 2019-ben és 2020-ban is felkerült a listára. A 2022-es listán olyan vállalatok is szerepelnek, mint a Dollar General, a Hilton Hotels és a Starbucks.

A nemzeti COSH listájának nem lesz közvetlen következménye az Amazonra nézve. Ugyanakkor nem áll jól a technológiai cégnek, miután a listára kerüléshez hozzájáruló állítások és incidensek sorozata túlmutat azokon, amelyek miatt felkerült a listára. A vállalatot már elmarasztalták, amiért egy illinois-i raktárat egy tornádó idején üzemeltetett, amely decemberben hat alkalmazottat ölt meg.

A munkavállalói jogok hívei azzal is megvádolták az Amazont, hogy visszaél egy jótékonysági munkaprogrammal, hogy elrejtse a valós sérülési arányokat, és nem a fenti raktármunkás volt az első, akit állítólag azért rúgtak ki, mert kritizálta a munkaügyi gyakorlatot. Nem valószínű, hogy az Amazon elkerüli a 2023-as listát, még akkor sem, ha igyekszik javítani a biztonságon.

(Forrás: Engadget)


A figyelmetekbe ajánljuk