nő leveleket dobál

5 tökéletes hétvégi helyszín őszi kiruccanásokhoz

A tény, hogy vége a nyárnak még közel sem jelenti azt, hogy az év hátralévő részét otthon kellene töltenünk.


Koronavírus-járvány ide vagy oda, hosszútávon senkinek nem tesz jót, ha nem kapcsolódik ki. A járványhelyzetben is – kellő elővigyázatossággal természetesen – ajánlott egy-egy hétvégére kiszakadni a stresszes hétköznapokból. Természet, kultúra, állatok – mi ezeket javasoljuk az őszre.

Megyer-hegyi Tengerszem

Megyer-hegyi Tengerszem

Ha szemfülesek vagyunk, és sikerül kifogni az ősszel egy melegebb, kirándulósabb időt, akkor induljunk északkelet felé, és vegyük célba a Sárospatak felett elhelyezkedő 324 méter magas Megyer-hegyet, azon belül is a tengerszemet. A tó és környéke 1997 óta természetvédelmi terület: a teljes neve Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület. 2011-ben a hely elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet, ami valljuk be, egyáltalán nem csoda.

A látvány elképesztő: a tavat körülölelő sziklafalak 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé, és nem túlzás azt állítani, hogy az őszi lombhullás időszakában felejthetetlen látványt nyújt a túrázni vágyóknak. Az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében álló terület egykor egy bánya fejtési gödre volt, ahol jelentős mennyiségű csapadék gyűlt össze, így keletkezett a napjainkban itt megtalálható 6,5 méter mély tó. Ugyan fürdeni nem ajánlatos benne, de a túraútvonalak segítségével körbejárhatjuk a tengerszemet: a meredek, keskeny ösvényeken, az egykori bánya pereméről lenyűgöző kilátásnyílik. Az extrémebb kalandra vágyók egy via ferrata túrára is befizethetnek, ugyanis a sziklákon kiépített útvonal található, és így még különlegesebb szemszögből látható a tengerszem.

Családi kirándulásnak vagy romantikus hétvégének is tökéletes helyszín. Magyarország egyik ritka csodáját nem érdemes kihagyni.

Veresegyházi Medveotthon

Veresegyházi Medveotthon

Épp a múlt héten írtunk róla, hogy alaszkai medvék elérték versenysúlyukat, és kövérre hizlalták magukat a téli időszak előtt. Valószínűleg hasonlóan jó állapotban lehetnek a macik Közép-Európa egyetlen Medveotthonában, a Veresegyházi Medveotthonban.

1998-ban ide telepítették át a gödöllői otthonban korábban rossz körülmények között élő állatokat. A terület kialakításánál fontos szempont volt, hogy a látogatók az állatokat teljesen biztonságosan, testközelből, azok zavarása nélkül láthassák. A Medveotthonban élő állatok fajtája és egyedszáma folyamatosan változik, hiszen az ország minden részéről érkeznek ide példányok. Magántartásból, más állatkertekből és külföldről is kap a Medveotthon állatokat.

A medvék mellett farkasokat is találunk. A három farkasfalkának egy 120 négyzetméteres, két méter mély mesterséges tó és közel másfél hektáros erdős terület biztosítja a természetes élőhelyükhöz hasonló körülményeket. A 29 farkas jelenleg három csoportban él: a szelíd farkasok külön elkerítve, a nyugodtabb példányok a medvék területén, azokkal együtt, a nagy falka pedig egy erdős területen.

Találkozhatunk továbbá mosómedvékkel, rénszarvasokkal és oroszlánokkal is.

Mára már kihagyhatatlan idegenforgalmi látványossággá vált a Budapesttől mindössze 25 km-re található Medveotthon, amely folyamatosan épül-szépül, változik. A szórakozási lehetőségek is folyamatosan bővülnek, így a gyermekek a park területén találnak játszóteret, kismozdonyt, látványliftet, tudnak macis érmét sajtolni, és talán a legfontosabb, hogy saját kezükkel, fakanálból etethetik meg mézzel a mindig éhes macikat. A Medveotthon közvetlen közelében található egy lovarda, egy pónifarm, valamint tartanak szürke marhát és rackajuhokat is.

A jó körülmények közt tartott állatok meglátogatása gyerekek és felnőttek számára is izgalmas időtöltést ígér.

Esterházy-kastély

Esterházy-kastély

A fertődi Esterházy-kastélya város fő nevezetessége, Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója. Nem csoda: a benne látható kortörténeti kiállítás számos történelmi érdekességet nyújt a látogatók számára, az épületegyüttes pedig gyönyörű látvány. Arról nem is beszélve, hogy még koncerteket is hallgathatunk a kastélyban.

Az épület mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy (Fényes) Miklós elképzelései és tervei alapján. Több építész dolgozott rajta, de a műegyüttes alkotója lényegében Esterházy Miklós volt. Az ő idejében közel húsz év alatt alakult ki a jelenlegi épületegyüttes, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. A barokk kastély a maga korában egyedülálló építészeti jelenségnek számított. Nem véletlenül kapta meg a „magyar Versailles" elnevezést.

Az itt lakó Esterházy hercegek művészetpártoló tevékenysége révén a 18. század végi Magyarország egyik fő kulturális központja volt a kastély, melynek fénykora az 1768-tól 1790-ig tartó évtizedekre tehető. Az első nagyszabású ünnepséget 1770-ben, vagyis pontosan 250 évvel ezelőtt rendezték a kastélyban, amikor a herceg bemutatta udvartartását a bécsi arisztokráciának.

A kastély különlegességét nem lehet pár sorban leírni, és ha ezt mégis megtennénk, a hatást akkor sem tudnánk visszaadni. Ezért is érdemes ellátogatni Fertődre. Októbertől ráadásul koncertsorozat kezdődik a kastélyban, ami nem mindennapi élménynek ígérkezik. Emellett kastélytúrán vagy tárlatvezetésen is részt vehetünk, ahol még többet megtudhatunk az Esterházy-család izgalmas múltjáról.

A kastélylátogatás első osztályú kulturális program az őszre.

Folly Arborétum

Folly Arborétum

Az arborétumot az 1900-as évek elején hozta létre dr. Folly Gyula pécsi orvos, majd 1905-ben telepítette be az első örökzöldeket. Azóta a kert számos nehéz évtizedet élt meg. 2010-ben a Folly család negyedik generációja, Folly Réka és családja kapcsolódott be a munkálatokba, és folytatták a több mint egy évszázados családi hagyományt.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén a legidősebb fák 100-115 évesek. A második világháború után telepítettek 55–70 évesek, az utolsó generáció növényeinek kora néhány évtől 40 évig terjed. A Badacsonytomajon található 3,6 hektáros területen több mint ezer nyitvatermő faj él, ráadásul egy faiskola, egy étterem és egy pincészet is található a helyszínen.

Ha egy kis kikapcsolódásra vágyuk, a gyanta kellemes illatában tett séta biztosan ellazít majd minket. A domboldalról a kilátás is gyönyörű: a hatalmas fák közt kirándulva a Balaton és a Badacsony látványa tárul elénk. Az arborétum bejárása 1-1,5 órát vesz igénybe, de nem éri meg rohanni. A séta után pedig ihatunk egy forró teát vagy ebédelhetünk is az arborétumhoz tartozó étteremben.

Fedezzük fel a természet csodáit a Folly Arborétumban, a Balaton édenkertjében!

Dunakanyar - ODU House

ODU house

Ha éppen semmilyen programra nem vágyunk, vagy csak el akarunk vonulni a világból, és senkivel nem akarunk találkozni, akkor tökéletes választás lehet eltölteni pár napot Verőcén, az ODU House-ban: bámulatos kilátást nyílik innen a Dunakanyarra, amit egy csendes, eldugott házból csodálhatunk meg.

Az épület akár 11 fő befogadására is képes, így barátokkal vagy a nagyobb családdal is érdemes lehet itt kikapcsolódni. Természet, jó levegő és csend – ezekre kell számítanunk, ha az ODU-ra esik a választásunk, de persze attól sem kell félnünk, hogy nagyon távol leszünk a „civilizációtól": a falu központja ugyanis alig 15 perc sétára van, de ugyanennyit kell gyalagolnunk akkor is, ha a Duna-partra vagyunk kíváncsiak.

Tökéletes hétvégi program, főleg ősszel, amikor még bőven akad látnivaló, ám a természet lassan megkezdi csendes, három hónapig tartó álmát.

A figyelmetekbe ajánljuk